ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Стоп цензурі!" вимагає від АП назвати тих, хто давав УНІАН вказівки писати про Януковича тільки позитивно

29.10.2012, 07:55

Рух "Стоп цензурі!" заявляє про існування в Україні системної політичної цензури, кричущим прикладом якої стала ситуація в інформаційному агентстві УНІАН. Про це йдеться у заяві руху.

У заяві зазначено, що керівництво агентства заборонило згадувати на сайті УНІАН прізвища президента України Віктора Януковича, прем’єр-міністра Миколи Азарова та спікера ВР Володимира Литвина у негативному контексті та зобов’язало редакторів сайту попередньо узгоджувати з ним всі новини з цими прізвищами.

Журналісти руху вимагають від керівництва агентства публічно пояснити, з чим пов’язана заборона висвітлювати діяльність Януковича та інших вищих посадових осіб держави в негативному світлі.

Також рух звертається до Адміністрації Президента з вимогою публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні. "Тому ми звертаємось до Адміністрації Президента з вимогою публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні, а саме: хто давав вказівки Вадиму Осадчому щодо виключно позитивного висвітлення діяльності Януковича, та хто «дзвонив з істериками» після появи критичної інформації про зустріч Президента з металургами на сайті агентства 29.08.2012. Ми також закликаємо Адміністрацію Президента публічно пояснити, з чим саме пов’язана відсутність критики про діяльність вищих посадових осіб держави у переважній більшості національних ЗМІ", - йдеться у заяві. 

Подаємо повністю текст заяви:

"Ми, журналісти руху «Стоп Цензурі!», заявляємо про існування в Україні системної політичної цензури, кричущим прикладом якої стала ситуація в інформаційному агентстві УНІАН.

Керівництво агентства заборонило згадувати на сайті УНІАН прізвища Президента України Віктора Януковича, Прем’єр-міністра Миколи Азарова та спікера ВР Володимира Литвина у негативному контексті та зобов’язало редакторів сайту попередньо узгоджувати з ним всі новини з цими прізвищами. Новину під назвою «На Банковій – пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою», яка з’явилась на сайті агентства 26 жовтня, було негайно видалено. Після чого двом редакторам сайту – Любові Жаловазі та Валентині Романенко – було повідомлено, що вони будуть оштрафовані на 200 грн. кожна за згадування прізвища Президента в негативному контексті.

Ми вимагаємо від менеджменту агентства УНІАН негайно припинити ганебну практику цензурування новин та усвідомити свою відповідальність перед законом та власними читачами.

Оскільки цензура в УНІАНі має очевидний системний характер, ми вимагаємо від керівництва агентства публічно пояснити, з чим пов’язана заборона висвітлювати діяльність Януковича та інших вищих посадових осіб держави в негативному світлі: чи є це прямою вказівкою Адміністрації Президента, волею власника, чи ініціативою  керівництва холдингу.
Ми також закликаємо керівництво УНІАНу, в тому числі генерального директора Вадима Осадчого, згадати про професійну гордість, адже неминучим результатом такої політики УНІАНу є падіння авторитету і рейтингу колись одного з провідних українських ЗМІ, яке досі продовжує виробляти унікальні і цікаві новини.

Найбільш очевидною причиною заборони висвітлювати діяльність Януковича в негативному світлі є тиск з боку політиків, зокрема, з боку Адміністрації Президента. Тому ми звертаємось до Адміністрації Президента з вимогою публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні, а саме: хто давав вказівки Вадиму Осадчому щодо виключно позитивного висвітлення діяльності Януковича, та хто «дзвонив з істериками» після появи критичної інформації про зустріч Президента з металургами на сайті агентства 29.08.2012. Ми також закликаємо Адміністрацію Президента публічно пояснити, з чим саме пов’язана відсутність критики про діяльність вищих посадових осіб держави у переважній більшості національних ЗМІ.

Ми підтримуємо опір наших колег з УНІАНу, які заявили про цензуру, і вважаємо, що їх вчинок заслуговує на повагу. Рух «Стоп цензурі!» оголошує, що вживатиме всіх необхідних засобів, щоб захистити наших колег, якщо їх будуть переслідувати у зв’язку з їхніми намаганням об’єктивно висвітлювати події.

Рух «Стоп цензурі!» також підготував окреме звернення до міжнародних структур з приводу існування в Україні цензури щодо висвітлення діяльності вищих посадових осіб.

Liked the article?
Help us be even more cool!