ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сюмар має подання від СБУ на парламентських журналістів, які співпрацюють з РФ

29.03.2019, 12:11
Фото - Радіо Свобода

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що має частину подань від Служби безпеки України про те, що деякі акредитовані в парламенті журналісти співпрацюють з російськими спецслужбами. Про це вона розповіла в інтерв’ю Укрінформу.

“У мене є частина подань від Служби безпеки України, що такі “журналісти” співпрацюють з російськими спецслужбами. Вони спочатку провокують певні ситуації, знімають їх, а потім вирізають фрагменти відео і передають їх російським телеканалам. Для чого це робиться? Якраз для інформаційної війни проти України: спочатку спровокувати, а потім активно масовано використовувати це в засобах пропаганди”, – розповіла Сюмар.

Вона вважає, що потреба в регулюванні порядку акредитації журналістів до ВР вже “перезріла”.

“4 тисячі акредитованих журналістів у Верховній Раді – це маразм. Більша частина цих людей займається там казна-чим, але не висвітленням діяльності парламенту”, – сказала Сюмар.

Політик вважає, що Голова Верховної Ради повинен підписати відповідне положення про акредитацію.

“Я вважаю, що Голова ВР повинен підписати нове положення про акредитацію. Якщо ми вже закон не спроможні прийняти, то принаймні це треба відрегулювати хоча б на такому рівні. У сучасному світі нескладно перевірити, написав журналіст хоча би кілька слів про парламент чи ні. Достатньо ввести в пошукач його ім'я разом зі словосполученням “Верховна Рада”, – зазначила Сюмар.

У грудні 2017 року зареєстровано внесений Сюмар законопроект №7395 “Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб'єктів владних повноважень”, у якому пропонувалося, зокрема, зобов'язати журналістів акредитовуватися на кожну сесію Ради окремо. Пізніше законопроект був відкликаний.

“Оскільки був величезний ґвалт журналістської спільноти, бо акредитовуватися на кожну сесію – це, мовляв, велика незручність, я відкликала згаданий законопроект. Але насправді це створює проблему для самих журналістів, які не можуть нормально працювати у Верховній Раді, тому що одночасно з ними там перебуває багато незрозумілих людей”, – сказала Сюмар.

Вона впевнена, що комітет з питань питань свободи слова та інформаційної політики ухвалить ще кілька рішень про позбавлення акредитації парламентських журналістів, “щоб не кортіло всім підряд акредитовуватись і займатись інформаційним кілерством на замовлення одних гравців проти інших”.

Сюмар припускає, що позбавлені акредитації журналісти можуть намагатися оскаржити в суді відповідне рішення комітету.

“Так, акредитація – це не дозвільний інструмент, а створення умов для журналістів, які займаються висвітленням роботи Верховної Ради. Якщо ж особи отримують картку акредитації, щоб “козиряти” нею перед поліцією, то це несерйозно, і таким чином ми себе на клоунів перетворюємо”, – зазначила Сюмар.

Як повідомляв ІМІ, 20 березня Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики позбавив акредитації при Верховній Раді представника видання “Українські безпритульні неповнолітні діти” Бориса Сахна.

Liked the article?
Help us be even more cool!