ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Силовики побили двох журналістів в центрі Києва

01.12.2013, 18:04

Представники спецзагону "Беркут" жорстоко побили Романа Купріянова, оператора телеканалу Євроньюз, на вул.Банковій у Києві 1 грудня. Про це ІМІ повідомили колеги Купріянова з Євроньюз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За словами журналістів, Роман Купріянов намагався знімати тіло чоловіка, який лежав і не рухався після атаки "Беркуту" на вул. Банковій. Співробітники "Беркуту" наказали йому опустити камеру. Але оператор продовжив знімати, після чого силовики його побили.

Зараз журналіст перебуває у лікарні.

Як повідомяє сайт каналу Євроньюз, оператор каналу постраждав у сутичці за участю спецпідрозділу «Беркуту» на вулицях Банкова та Інститутська у Києві.Правоохоронці вдарили його кийком по руках, камеру зламано.
Інцидент стався під час сутичок між провокаторами і представниками міліції. 

Оператор Euronews Роман Купріянов розповів “Телекритиці”, як його побив “Беркут”:
“Мітингувальників прогнали вперед до вулиці Інститутської. Після того, як основна хвиля пройшла, я вийшов вперед відзняти, як «Беркут» добиває лежачих. Зауваживши це, один із «беркутівців» підійшов і наказав мені лягти. Я присів, не вимикаючи камери, дочекався, доки він піде, і продовжив зйомку.
Співробітник «Беркута» - можливо, той самий - підійшов до мене та почав завдавати ударів. Гадаю, він знав, що я є журналістом: крім того, що в мене була відеокамера, я мав на грудях бейдж Press Card. Його це не зупинило: він вдарив мене спочатку по камері, а далі, коли мене повалили (кілька «беркутівців» - ред.), удари посипалися з усіх боків. Камеру я не вимикав, аж доки її не розбили.
Потім швидка відправила мене до Лікарні швидкої допомоги на «Юності». Після проходження рентгену з`ясувалося, що, окрім гематом, у мене струс мозку, забій грудної клітини та розсічено палець на лівій руці. На ньому відірвано ніготь. Крім того, палець зашивали.
Наразі всі обставини з`ясовують юристи телекомпанії. Гадаю, подаватиму заяву щодо нападу.
Не хотілося б нічого спровокувати, але враження (що били цілеспрямовано, знаючи, що журналіст - ред.) таке було. Принаймні, на мою суб'єктивну думку. Я бачив у лікарні швидкої інших побитих журналістів - Сашу (фотокора «ЛігаБізнесІнформ» Олександра Перевозника - ред.), Анатолія (Анатолія Степанова - ред.), яким зашивали голови, і можу сказати, що мені ще пощастило. Коли мене почали бити, чоловік праворуч почав вигукувати: «Не бийте пресу!», і тоді співробітники «Беркута» накинулися на нього. Пізніше, коли я вийшов із приміщення, куди мене відтягли після травм, я бачив, що той чоловік лежить на підлозі з розбитою головою”.

Також постраждав оператор-фотокореспондент інформаційного агентства «Поряд з вами» Дмитро Пріхно, якому співробітник «Беркуту» розбив голову попри наявність журналістського посвідчення. Про це ІМІ повідомив Пріхно.

Інцидент стався на вулиці Інститутській у Києві після сутички міліції з протестувальниками. Беркутівець вдарив Пріхна дубинкою по голові, коли журналіст пробігав повз силовика.

«Коли відтиснули (протестувальників з вулиці Банкової – ред.), то «Беркут» став там стіною. А кілька ідіотів з «Беркуту» втратили свою стіну і побігли за людьми. Один з цих ідіотів, обернувся і побачив, що стіни немає і зляканим притиснувся до паркану чи воріт. Я, побачивши, що вони вишикувалися в стіну, побіг до Кабміну, в мене там стояла машина де акумулятори, і повернувся щоб бігти. І підбігаю до того беркутівця, я на нього не звернув увагу. В той момент в руках в мене нічого не було, на верхньому одязі висіло журналістське посвідчення. Пробігаючи повз цього беркутівця, я отримую кийком по голові. Падаю, мене вже люди піднімають, підтягують до виходу метро «Хрещатик» і вже після цього швидка меддопомога…», - розповів Пріхно.

Він додав, що на голову лікарі наклали йому три шви наклали, у нього розсічення, а судмедекспертиза зафіксувала легкі тілесні ушкодження.

Фото by Mustafa Nayyem

Liked the article?
Help us be even more cool!