ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сергія Сакадинського звільнено з полону

05.01.2015, 15:24

Сьогодні, 5 січня, головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський був звільнений з-під варти представників «ЛНР» і нарешті повернувся додому після п'ятимісячного утримання спершу в полоні бойовиків, а згодом - під наглядом так званого «міністерства внутрішніх справ ЛНР». Про це повідомила його дружина Марія Гавак, пише "Телекритика".

Журналіст, останнім часом уже не вважався полоненим - його утримували під наглядом як потерпілого в «кримінальній справі» за фактом його незаконного утримання одним з батальйонів «ЛНР». Сергія Сакадинського не відпускали, оскільки йому нібито загрожувала небезпека. Разом із ним в аналогічних обставинах опинилася низка інших людей.

«Спочатку їх було 12, а потім четверо. Це не журналісти, абсолютно різні люди, які потрапили туди за різних обставин, з різних причин. Але так сталося в певний момент, що вони опинилися разом із Сергієм, їх об'єднали і тримали під охороною», - розповіла Гавак.

Хто саме й чому прийняв рішення відпустити її чоловіка, Гавак не знає. «Зараз важко сказати і сформулювати, хто його утримував. Останнім часом цією справою займалася прокуратура ("ЛНР"), але чи з її розпорядження вони були відпущені, я не знаю. Ще зранку сьогодні я була в прокуратурі, і мені сказали, що поки триває слідство, вони будуть перебувати під охороною. Але щойно я вийшла з прокуратури, мені зателефонував сам Сергій і сказав, що він уже вдома. Тому мені важко сказати, хто його відпустив», - розповіла дружина журналіста.

Місце, в якому утримували Сакадинського останнім часом, його дружина не називає, але уточнює, що це був не підвал чи камера: «Це був не підвал, не тюрма, не тимчасовий ізолятор. Це було якесь приміщення. Він каже, що там були нормальні умови, їх нормально годували».

Які плани в представників «ЛНР» щодо Сергія Сакадинського - його родині наразі невідомо. «Ми остаточно ще самі не розуміємо, як далі діяти. Ніяких підписок про невиїзд у нього не брали», - каже Марія Гавак. Чи будуть вони з чоловіком залишатися в Луганську, Гавак також поки не знає.

Нагадаємо, Сергія Сакадинського та його дружину Марію Гавак захопили в полон 2 серпня бойовики «ЛНР» на їхній дачі в районі селища Гостра Могила Луганської області. У них конфіскували машину, а знайдені там речі й документи стали «доказами» проти журналіста та його дружини в нібито їхній причетності до луганського Євромайдану. Зрештою, Марію Гавак звільнили 1 жовтня, а Сергія Сакадинського залишили в полоні.

Зі слів Гавак, перші три з половиною місяці Сергія Сакадинського утримувала група швидкого реагування (ГБР) «Бетмен» (батальйон добровольців «ЛНР»), а в листопаді його перевели до «військової комендатури ЛНР», де обіцяли розібратися, чому батальйон утримував журналіста так довго. 13 листопада Сергія звільнили з полону ГБР «Бетмен» і передали під нагляд «МВС ЛНР» як потерпілого в «кримінальній справі» за фактом його незаконного утримання батальйоном. Сергія Сакадинського утримували «під наглядом» і не відпускали, оскільки його життю нібито загрожувала небезпека.

Сергій Сакадинський працював головним редактором луганського інтернет-видання «Політика 2.0», був фрілансером деяких центральних ЗМІ, у тому числі регіональним моніторщиком «Телекритики» із захисту прав журналістів.

Конфлікт Сакадинського з «ЛНР» почався ще 6 липня, коли бойовики затримали журналіста та його колегу на вулиці нібито при спробі зняти військовий об'єкт. Згодом бойовики прийшли до журналіста додому та конфіскували всю електроніку.

28 липня із Сергієм Сакадинським зник зв'язок - як з'ясувалося згодом, через пошкодження веж мобільних операторів. А захопили журналіста в полон на п'ять днів пізніше, 2 серпня.

Фото - з Коментарів

Liked the article?
Help us be even more cool!