ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Саудівська Аравія відкидає звинувачення Сенату США у вбивстві Хашкаджі

17.12.2018, 11:03
Фото - AFP / Радіо Свобода

Саудівська Аравія заперечує позицію Сенату США щодо вбивства журналіста Джамаля Хашкаджі як таку, що “базується на необґрунтованих твердженнях і заявах та містить кричущі втручання у внутрішні справи Королівства”. Таку заяву Міністерства закордонних справ оприлюднила 17 грудня державна Саудівська інформаційна агенція, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з заявою, Саудівська Аравія вважає уряд США “дружнім”, а саму країну – такою, з якою королівство підтримує “глибокі стратегічні, політичні, економічні й безпекові зв’язки”.

Водночас, стверджує МЗС, королівство “категорично відкидає будь-яке втручання у свої внутрішні справи та будь-які звинувачення, які виявляють неповагу до його правителів”, тобто короля Салмана і спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана.

“Королівство вже заявляло раніше, що вбивство саудівського громадянина Джамаля Хашкаджі – це огидний злочин, який не відображає політику ані Королівства, ані його інституцій. Відповідно, Королівство ще раз підтверджує свою незгоду з будь-якими спробами змістити цю справу зі шляху правосуддя в Королівстві”, – йдеться в повідомленні.

МЗС Саудівської Аравії згадує про її співпрацю зі США в санкціях проти Ірану, участь у “політичному вирішенні” конфлікту в Ємені та протидію тероризму. Згідно з його твердженням, Саудівська Аравія зацікавлена в збереженні відносин зі США і планує надалі працювати в цьому напрямі.

“Ця позиція Сенату США дає неправильний посил усім, хто хоче розколу у відносинах між Саудівською Аравією і Сполученими Штатами. Королівство сподівається, що не буде втягнене у внутрішні політичні дебати Сполучених Штатів Америки”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 13 грудня Сенат США затвердив резолюцію, яка покладала відповідальність за вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі на спадкоємного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана.

Оглядач американської газети The Washington Post Джамаль Хашкаджі зник 2 жовтня після того, як зайшов до консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, щоб оформити документи, необхідні для шлюбу з громадянкою Туреччини. Згодом Саудівська Аравія визнала факт його вбивства, але заперечує зв’язок цього злочину з бін Салманом.

У Саудівській Аравії затримали 21 підозрюваного у вбивстві журналіста. Прокуратура країни вимагає смертної кари для п’ятьох з них. Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що розпорядження вбити журналіста надійшло “з найвищих рівнів уряду” Саудівської Аравії.

Liked the article?
Help us be even more cool!