ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні - п'ята річниця арешту Сенцова

10.05.2019, 10:39
Фото - Фейсбук Ukrainian Congress Committee of America

10 травня п’ять років тому в Сімферополі арештували кінорежисера і письменника Олега Сенцова, повідомляє Укрінформ.

У Києві сьогодні відбудуться акції на його підтримку. О 13:30 від пам’ятника Ярославу Мудрому на Золотих Воротах стартує символічна хода до 14 посольств країн-членів Ради Європи.

Під час акції-перформансу “Do you remember?” активісти передадуть кожному посольству листа від українських заручників Кремля та нагадають країнам-членам Ради Європи, що будь-який діалог із Володимиром Путіним треба починати з питання звільнення Олега Сенцова та всіх заручників Кремля, які незаконно утримуються за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях.

Активісти переконані, що саме це питання має стати основним на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке відбудеться 16-17 травня 2019 р. в Гельсінкі.

Також до п’ятої річниці арешту Олега Сенцова запланована акція “Саджайте квіти, а не людей”.

Об 11.00 у Хрещатому парку (по вулиці Михайла Грушевського) письменники, актори, музиканти та правозахисники висадять квіти для заручників Кремля. Акція відбудеться на підтримку започаткованого акторкою Риммою Зюбіною флешмобу під гаслом “Саджайте квіти, а не людей”.

Участь в акції, зокрема, візьмуть режисер Ахтем Сеітаблаєв, письменник Андрій Курков, актриса Римма Зюбіна, музикант Андрій Хливнюк, вчений Ігор Козловський та інші.

Наразі, за даними організаторів глобальної акції #SaveOlegSentsov, щонайменше 98 українських політв’язнів утримуються в Російській Федерації та окупованому Криму, близько 120 військовополонених та цивільних заручників у підвалах окупованого Донбасу та 24 українські військовополонені моряки – у СІЗО “Лефортово.”

Як повідомляв ІМІ, Олега Сенцова було затримано в Сімферополі в травні 2014 року.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років, звинувативши в тероризмі.

Олег Сенцов перебуває у виправній колонії №8 “Білий ведмідь” міста Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу РФ.

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в’язнів Кремля. Він відмовлявся від вживання їжі 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня 2018 року через загрозу примусового годування.

Liked the article?
Help us be even more cool!