ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редактор агенції журналістських розслідувань подав в суд на Рівенську ОДА

30.01.2012, 02:37
Через приховування  Рівенською ОДА інформації,  редактор агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч подав на неї в суд. Про це  повідомляє портал  «Четверта влада».
Як зазначається в  позовній заяві, Рівненська обласна державна адміністрація приховує розмір премій та працівників, які її отримали.
За інформацією  порталу « Четверта влада», Рівненська ОДА відмовляє в наданні інформації, посилаючись на статтю 10 закону «Про доступ до публічної інформації», згідно з якою кожна особа має право на ознайомлення з інформацією про інших осіб лише за рішенням суду, якщо це необхідно для реалізації та захисту прав та законних інтересів, а розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов'язані вживати заходів щодо унеможливлення несанкціонованого доступу до неї інших осіб. Таким чином, на думку Рівненської ОДА та кількох її структурних підрозділів, рівняни не мають право знати кому, скільки і за що вони платять зі своїх податків.
 Володимир Торбіч вважає, що відповідачі вчинили протиправні дії, які:
«- порушують вимоги ч.2 ст. 19 Конституції України - щодо дій посадових осіб та органів місцевого самоврядування виключно в межах, в спосіб та на підставах передбачених Конституцією та Законами України;
- порушують вимоги ч.2 ст.34 Конституції України щодо права на отримання інформації, оскільки вигадане ними обмеження в доступі не ґрунтується на законі;
- порушують норми, що регулюють правовідносини щодо доступу до публічної інформації, інформації органів місцевого самоврядування - ст.ст.1, 3, 4, 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації»;
- та порушують гарантоване ст.ст. 2, 3, 5, 7 Закону України «Про інформацію» - право на отримання відкритої за режимом доступу інформації, необхідної, в т.ч., для реалізації своїх завдань та функцій».
Юридичну підтримку агентству надає Інститут розвитку регіональної преси. Судове слухання по справі проти Рівненської облдержадміністрації та двох її відділів ще не призначене.

 

 

 
Liked the article?
Help us be even more cool!