ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ЄС затвердила директиву про захист авторського права в інтернеті

15.04.2019, 16:00
Фото – aapkaconsultant.com

Рада Європейського союзу затвердила нову директиву про захист авторського права в інтернеті, яку Європарламент схвалив у березні. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на прес-службу Ради ЄС.

“Нові правила забезпечують адекватний захист авторів і виконавців, одночасно відкриваючи нові можливості для доступу та спільного використання захищеного авторським правом контенту в інтернеті в усьому Євросоюзі”, – йдеться в повідомленні.

Нові правила зобов'язують такі онлайн-платформи, як YouTube, Facebook і Google News, укладати ліцензійні угоди з правовласниками: музикантами, журналістами, авторами і новинними видавцями, щоб отримати можливість використовувати їхні роботи онлайн.

Директива зобов'язує інтернет-платформи стежити за тим, чи не публікують їхні користувачі контент, на який поширюється авторське право.

Також директива вводить обов'язкові винятки для використання матеріалів з метою аналізу тексту і даних, онлайн-навчання, збереження і поширення культурної спадщини в інтернеті.

Експерти вважають, що через нові правила інтернет-платформи, наприклад YouTube та Instagram, змушені будуть створювати фільтри, що перешкоджають завантаженню на їхні сайти матеріалів, які порушують авторське право.

Багато музикантів і митців стверджують, що нові правила забезпечать їм чесну винагороду, водночас інші кажуть, що вони знищать генерований користувачами контент.

Перш ніж директива стане частиною національного законодавства, її мають ратифікувати парламенти держав-членів ЄС.

Як повідомляв ІМІ, у березні Європейський парламент підтримав директиву щодо авторського права на єдиному цифровому ринку.

Найбільші суперечки викликала стаття 11, яка визначає права видавців ЗМІ і в якій закріплено, зокрема, що інтернет-платформи мають отримувати дозвіл або навіть сплачувати ЗМІ за демонстрацію їхніх новин користувачам. Також суперечки викликала стаття 13, згідно з якою на інтернет-гігантів покладається відповідальність за порушення користувачами авторських прав на їхніх платформах.

Перш ніж директива стане частиною національного законодавства, її мають ратифікувати парламенти держав-членів ЄС.

Liked the article?
Help us be even more cool!