ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ліквідувала Нацкомісію з питань моралі

10.02.2015, 12:11

Сьогодні, 10 лютого, Верховна Рада ліквідувала Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. За прийняття закону про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду) проголосували 245 депутатів, повідомляє Українська правда.

Автором закону, яким ліквідується Нацкомісія з питань моралі, виступила Ольга Червакова. Вона зазначила, що ліквідація комісії дозволить зекономити суттєві кошти.

Так, за її словами, на комісію за останні 5 років витрачено 30 млн грн, тобто 6 млн грн на рік.

Вона нагадала, що ліквідація Нацкомісії з питань моралі є одним із пунктів коаліційної угоди. "Абсолютно не йдеться про припинення державного контролю за суспільною мораллю. Навпаки вона тільки посилюється", - сказала народний депутат. За її словами, існує достатньо органів, що здійснюють такий нагляд.

Вона зачитала також звернення голови комісії Василя Костицького до міліїці після розгону студентів Євромайдану 30 листопада, яке не містить жодного засудження дій силовиків.

Згідно з законопроектом, реєстрацію кіно-, аудіо- і відеопродукції, що має обмеження глядацької аудиторії, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії. Відомості про реєстрацію такої кіно- і відеопродукції включаються до державного реєстру фільмів.

Реєстрацію спеціалізованих засобів масової інформації сексуального чи еротичного характеру здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації.

Контроль за додержанням вимог цього та інших законів у сфері захисту суспільної моралі в межах своєї компетенції здійснюють Міністерство внутрішніх справ України, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері культури, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, Державний комітет телебачення і радіомовлення України та Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Громадський контроль за додержанням вимог цього та інших законів у сфері захисту суспільної моралі здійснюють творчі спілки, які діють у сфері культури та мистецтв, журналістики. Державна забезпечує фінансову підтримку щодо здійснення громадського контролю за додержанням вимог цього та інших законів у сфері захисту суспільної моралі, у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

Як повідомляє LB.ua, Нацкомісія була створена відповідно до закону про захист суспільної моралі від 20 листопада 2003 року і розпочала роботу наприкінці 2004-року. Її функцією була перевірка роботи ЗМІ та організаторів видовищних заходів на наявність сексуального чи еротичного контенту, насильства і жорстокості. Фінансування комісії здійснювалося за рахунок державного бюджету.

Основними завданнями Національної експертної комісії було проведення експертизи продукції, видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру та продукції, що містить елементи або пропаганду культу насильства, жорстокості, порнографії; аналіз процесів і тенденцій, що відбуваються у сфері захисту суспільної моралі, розробка для органів державної влади та органів місцевого самоврядування рекомендацій з їх правового регулювання; контроль за дотриманням законодавства у сфері захисту суспільної моралі; участь у розробці міжнародних договорів України з питань захисту суспільної моралі.

Керівником комісії був Василь Костицький.

Найбільш відомими рішеннями комісії були заборона показу мультсеріалу "Сімпсони", програми Comedy Club, обмеження показу мультсеріалу South Park і рекомендація заборонити комп'ютерні ігри Mortal Kombat, God of War III і Manhunt II.

Liked the article?
Help us be even more cool!