ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Порошенко сказав, що фінансування НСТУ не належить до його компетенції

17.12.2018, 12:27
Фото - прес-служба Президента

Президент України Петро Порошенко пояснив, що якщо би Верховна Рада ухвалила бюджет, де було би збільшено фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України, він би такий проект не ветував.

Про це він сказав на прес-конференції 16 грудня у відповідь на запитання кореспондентки “UA:Перший”, повідомляє “Детектор медіа”.

Перед тим як журналістка поставила запитання, Порошенко подякував “UA:Першому” за трансляцію Об'єднавчого собору українських православних церков, який проходив у Києві 15 грудня.

“Я хочу подякувати “UA:Першому”, що вчора ви нарешті транслювали собор. Я думаю, що це мужній громадянський вчинок”, – сказав Порошенко.  

Журналістка запитала Президента щодо фінансування Суспільного мовлення: “Другий рік поспіль парламент голосує за недофінансування Суспільного. На 2019 рік у бюджеті передбачено недофінансування Суспільного на 800 млн грн. Це суперечить закону України про суспільне телебачення та радіомовлення. Ви, як Президент, підписали цей закон, правильно? Чим ви керувалися, коли це робили?”.

Петро Порошенко назвав дві причини:  “Необхідністю якнайтерміновішого підписання закону для того, щоб забезпечити виконання співпраці, в тому числі з міжнародними організаціями, включно з макрофінансовою допомогою від Європейського Союзу. Це перше. Друга позиція – я не хотів би зараз і не буду коментувати питання, яке не відноситься до компетенції Президента включно з фінансуванням Суспільного мовлення, Першого каналу. Я, можливо, і маю свої думки з цього приводу – і позитивні, і негативні щодо ефективності Суспільного, чи це те, що хотіли би бачити українці, чи відповідає воно… Але я не буду це коментувати. Я, як Президент, цього не маю права”, – сказав Президент".  

Він додав, що підписав би проект, де було би збільшено фінансування НСТУ. “Я хочу наголосити, якби до мене підійшов проект бюджету, де було би збільшено фінансування, це не було би підставою його ветування”, – зазначив Петро Порошенко.

Як повідомляв ІМІ, 23 листопада 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”, де на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України виділили 1 млрд 5 млн 100 гривень замість 1 млрд 816 млн, як передбачено Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення України”.

8 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2019 рік у якому народні депутати запропонували обрізати бюджет ПАТ “НСТУ” на понад 800 млн. Кошти, передбачені для НСТУ, мають піти на охорону здоров’я. Про це свідчать поправки, внесені до законопроекту №9000 про Держбюджет України на 2019 рік.

Фінансова підтримка НСТУ на 2019 рік, відповідно до закону про Суспільне мовлення, має становити 1 млрд 816 млн 933 тис. грн. Про це йдеться в проекті закону про Державний бюджет України на 2019 рік, опублікованому на сайті Верховної Ради України.

Громадські та правозахисні організації закликали Верховну Раду України проголосувати за належне фінансування для Національної суспільної телерадіокомпанії України. Міжнародна спільнота висловила стурбованість щодо фінансування Суспільного і неодноразово закликала владу України виділити повноцінний бюджет для компанії.

24 вересня 2018 року правління НСТУ визначило План антикризових заходів у зв’язку з недофінансуванням компанії у 2018 році.

7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №7000 “Про державний бюджет України на 2018 рік”, у якому на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії закладено 776 млн грн, що вдвічі менше, ніж передбачає Закон “Про суспільне телебачення та радіомовлення України”.

Liked the article?
Help us be even more cool!