ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під час чемпіонату світу репресії в Росії тривають – "Репортери без кордонів"

14.06.2018, 08:51

Напередодні відкриття в Росії чемпіонату світу з футболу – 2018 “Репортери без кордонів” починають мобілізаційну кампанію проти тиску Кремля на журналістику, який постійно зростає, і на підтримку тих, хто чинить йому опір.

Про це йдеться в прес-релізі "Репортерів без кордонів", надісланому ІМІ.

Інформаційна кампанія "Репортерів без кордонів", розпочата напередодні відкриття чемпіонату світу з футболу – 2018, почалася зі зведення в Парижі макета футбольного поля, на якому були встановлені зроблені в людський зріст фотографії журналістів, які перебувають в ув'язненні в Росії.

Для того щоб привернути увагу до ситуації, що склалася, "Репортери без кордонів" розповсюджують колекцію наліпок, присвячених ув'язненим журналістам, серед яких Олександр Соколов та Ігор Рудніков. Ще ніколи з моменту краху СРСР у 1991 році така кількість журналістів  – як штатних, так і інтернет-блогерів  – не перебувала в ув’язненні. Кампанія буде продовжена і наступними тижнями, щоб найзначніша медіаподія року не слугувала пропагандистській машині путінської системи, маскуючи дедалі більш радикальне зниження рівня плюралізму ЗМІ в цій країні.

Кремль контролює основні великі ЗМІ Росії, якими він користується для того, щоб виливати на населення потоки пропаганди. Незважаючи на всю затятість, незалежна журналістика змушена відступати. Як тільки незалежне видання починає впливати на широку аудиторію, його жорстко виганяють на лаву запасних. Тим же, хто використовує проти ЗМІ заборонені прийоми і підкати ззаду, майже ніколи не показують червоних карток. Безкарність поліцейського насильства і вбивств стала нормою, йдеться в повідомленні.

Щонайменше 34 журналісти було вбито з часу приходу Володимира Путіна до влади. У переважній кількості випадків слідство не дало результатів, а замовники так і не були встановлені. У Чечні й окупованому у 2014 році Криму ніяких правил просто взагалі не дотримуються: у цих регіонах з благословення Кремля гра влади проти журналістів ведеться за порожніх трибун, зазначає організація.

"Громадське збудження, що виявляється у зв'язку з чемпіонатом світу з футболу, не повинно дозволити забути інший матч, який у нерівних умовах грається між владою і незалежною російською пресою, –  заявив генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Крістоф Делуар під час прес-брифінгу. – Ніколи ще з часів розпаду СРСР свобода ЗМІ так не зневажалася. Для того щоб найзначніша медіаподія року не була перетворена на потьомкінське село, ми привертаємо увагу до цих журналістів, які уособлюють опір контролю Кремля над ЗМІ".

Розвиваючи метафору, генеральний секретар "Репортерів без кордонів" пояснив, у який саме спосіб Кремль "шахраює під час матчу, довільно змінюючи правила гри": починаючи з введення кримінальної відповідальності за наклеп і "образу почуттів віруючих", ухвалюючи закони, що обмежують права і свободи, число яких неухильно зростає. Розпливчастість формулювань дозволяє застосовувати їх жорстко і довільно. Неможливо уникнути криміналізації своєї діяльності як організаціям, які захищають права ЗМІ, так і, останнім часом, іноземній пресі. Під жорсткий контроль також потрапив ще нещодавно вільний російський сегмент Інтернету.

Росія посідає 148 місце зі 180 у всесвітньому рейтингу свободи преси, опублікованому "Репортерами без кордонів" у 2018 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!