ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламент може погіршити ситуацію зі свободою слова в Україні

19.10.2011, 02:29
Інститут масової інформації звертає увагу на законодавчі рішення українського парламенту, які можуть серйозно обмежити свободу слова в Україні та значно погіршити становище ЗМІ.

18 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 7132 про внесення змін до закону <<Про захист суспільної моралі>>.

Цей документ передбачає обмеження щодо демонстрації <<телевізійних та радіопрограм (передач), що містять елементи насильства та жорстокості, демонстрацію тіл померлих чи важко поранених людей, сцен, в тому числі кривавих, що викликають страх чи жах, заохочують каліцтво чи самогубство, актів вандалізму, позитивного оцінювання насильства>>;  порушення положень цієї статті може бути підставою для анулювання, у встановленому чинним законодавством порядку, ліцензії теле - чи радіокомпаній. Вважаємо, що нечіткість багатьох формулювань цього закону може відкрити можливість для тиску на незалежні ЗМІ.

Також законопроект зобов’язує операторів та провайдерів телекомунікацій, що надають послуги з розміщення, зберігання та доступу до електронних інформаційних ресурсів (веб-сайтів), а також послуги доступу до мережі Інтернет,  <<вживати невідкладних (протягом доби) заходів щодо обмеження вільного доступу до електронних інформаційних ресурсів (їх частин), визначених Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі еротичними; за наявності рішення суду на протязі доби забезпечувати технічними засобами видалення контенту, що завдає шкоди суспільній моралі..; на запит правоохоронних органів в рамках заходів з протидії поширенню в телекомунікаційних мережах інформації, що завдає шкоди суспільній моралі, невідкладно надавати інформацію>>.

Документ також передбачає, що  формою здійснення державної політики у сфері моралі є державне регулювання та контроль,за дотриманням законодавства про захист суспільної моралі, які покладаються на Національну комісію України з питань захисту суспільної моралі (існує з 2004 р.).

Окрім того, український парламент остаточно відкрив дорогу для можливості подавати багатомільйонні позови до ЗМІ, що за часів президента Кучми використовувалося як спосіб приборкання незалежних ЗМІ через суд.

Парламент відмовився вносити зміни до схваленого 8 липня цього року Закону "Про судовий збір" щодо ставок збору з позовних заяв про відшкодування моральної шкоди. Тепер цей закон набуде чинності 1 листопада і він скасовує чинні механізми захисту ЗМІ та журналістів від необґрунтованих позовних вимог, що пред'являються у зв'язку з їхньою професійною діяльністю, та, відповідно, запобігання спробам економічного знищення мас-медіа.

Громадськість закликала президента Януковича ветувати цей закон, однак, це не мало реакції в української влади.

ІМІ
 
Liked the article?
Help us be even more cool!