ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що три скетчі "Ліги сміху" не розпалюють мови ворожнечі

07.12.2018, 12:33
Фото - 1plus1.ua

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що скетчі про кенійців, співачку Netta і щодо української історії, які транслювалися в “Лізі сміху” 28 вересня на телеканалі “1+1”, не розпалюють мови ворожнечі, але медіа мають пам’ятати про свою соціальну відповідальність під час створення гумористичного контенту. Про це йдеться в рішенні, яке НМР оприлюднила 7 грудня, повідомляє “Детектор медіа”.

28 вересня 2018 року на телеканалі “1+1” вийшла в ефір восьма гра четвертого сезону гумористичної передачі “Ліга сміху”. Окремі скетчі в її межах стали предметом дискусії в мережі. Незалежна медійна рада вирішила за власною ініціативою проаналізувати ці скетчі на предмет дотримання законодавства.

У скетчі “Темная лошадка в кабинете Порошенко” обіграється кенійська тематика. Кенійців, які вийшли на сцену, називають “темными лошадками этой игры”, у яких в Україні два шанси - трансфер у “Динамо” або продавати окуляри на Шулявці. Мову кенійців названо вигаданою, а також є натяк на канібалізм. У сценці “Случай в кенийском роддоме” на репліку батька, хто народився, породілля відповідає, що хлопчик, але він втік. Також у межах виступу команди посол Кенії просить у борг у Петра Порошенка 300 доларів на виплату кредитів держави та розвиток її інфраструктури. У пародії на співачку Netta - переможницю останнього “Євробачення” - на початку скетчу робиться екскурс в історію конкурсу: стверджується, що в минулі роки його вигравали Lordi, Вірка Сердючка та Кончіта Вурст, а тому неважко було здогадатися, хто має перемогти цього разу. Лунає фраза про “чудо в перьях, которое выиграло “Евровидение”. Третій скетч, що є предметом розгляду в межах цієї справи, створений командою “Готель 72” “за мотивами будь-якого твору класичної української літератури”.

З аналізу практики Європейського суду з прав людини випливає, що хоча мистецька свобода вираження поглядів має більший рівень захисту, межею гумору та сатири як форми вираження поглядів є відсутність закликів до жорстокості, ненависті або нетолерантності - себто те, чи гумор сприяє розпалюванню ворожнечі. На думку Незалежної медійної ради, всі скетчі, які є предметом розгляду в цій справі, побудовані на стереотипах стосовно певних категорій людей. Хоча зі зміною суспільних поглядів на низку явищ життя змінилося і ставлення до гумору на певну тематику (ЛГБТІК+, національні та статеві стереотипи тощо), використання стереотипів у межах гумористичних і сатиричних шоу не може самостійно вважатися таким, що розпалює ворожнечу.

“У цьому контексті варто детальніше зупинитися на першому скетчі. Використано низку панівних в українському суспільстві стереотипів щодо кенійців: робота на Шулявці чи футболістом, людоїдство, бідність, недорозвиненість інфраструктури, корумпованість, спортивні здобутки (в моменті щодо втечі новонародженого з пологового будинку) тощо. Водночас не можна стверджувати, що в рамках цих жартів якісь характеристики кенійців відбито в негативному тоні чи є якісь заклики до їх приниження: навпаки, деякі з обіграних стереотипів є подібними до актуальних проблем в Україні й перебувають саме в українському дискурсі”, - вважають члени НМР.

НМР дійшла висновку, що трансляція окремих скетчів телеканалом “1+1” у межах восьмої гри четвертого сезону передачі “Ліга сміху” 28 вересня 2018 року відповідає нормам українського законодавства. Водночас Незалежна медійна рада наголошує, що під час створення гумористичного контенту на чутливі для суспільства тематики (расизм, сексизм, гомофобія тощо) мовники мають бути ретельнішими у висміюванні таких явищ. Попри формальне дотримання норм законодавства, медіа варто пам’ятати про свою соціальну відповідальність та роль у вихованні глядача - а контент, який є неякісним та спрямований на закріплення в суспільстві певних стереотипів, не сприяє підвищенню загального рівня суспільної свідомості.

Член Незалежної медійної ради Антоніна Черевко, а також секретар Незалежної медійної ради Ігор Розкладай не погоджуються з висновком Незалежної медійної ради щодо скетчу “Темная лошадка в кабинете Порошенко” і вважають, що в ньому присутнє розпалювання расової ворожнечі.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!