ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада: з 16 липня передвиборна агітація у ЗМІ має бути державною мовою

16.07.2019, 15:07

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій, що з 16 липня, моменту набуття чинності Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, в газетах та Інтернеті, виконуються державною мовою.

Про це повідомляється на сайті Нацради.

Як зазначає регулятор ліцензіати зобов’язані дотримуватися законодавства України щодо мови передвиборної агітації під час кампанії з позачергових виборів народних депутатів України, що відбудуться 21 липня 2019 року.

Нацрада наводить частини четверту і п’яту статті 18 цього Закону, які визначають такі вимоги:

“4. Матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою.

Матеріали передвиборної агітації, у тому числі відеоматеріали про вибори Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів і посадових осіб органів місцевого самоврядування, всеукраїнські і місцеві референдуми та їх результати, а також політична реклама, передвиборна агітація та теледебати адаптуються для сприйняття жестомовними особами шляхом перекладу українською жестовою мовою та/або субтитрування українською мовою з урахуванням вимог, встановлених законом.

  1. У порядку і на умовах, визначених законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України, в окремих населених пунктах допускається поширення матеріалів передвиборної агітації, виконаних державною мовою та дубльованих мовами відповідних корінних народів, національних меншин України”.

Як повідомляв ІМІ, 16 липня набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

25 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

15 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

16 травня текст Закону України №5670-д “Про функціонування української мови як державної” опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради України “Голос України”.

Liked the article?
Help us be even more cool!