ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада повідомила, що показник присутності української мови на ТБ досяг 92%

15.04.2019, 13:43
Фото – bug.org.ua

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення констатує: середній показник присутності української мови в ефірі вітчизняних досяг 92%.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook член Нацради Сергій Костинський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Популярні російськомовні журналісти нарешті ведуть передачі українською мовою. Новини практично цілком україномовні. Фільми озвучують або дублюють українською мовою. Все це було б неможливо, якби не впровадження державою мовних квот на телебаченні два роки тому”, – заявив він.

У презентації Нацради, розміщеній Костинським, також зазначається, що середній показник мовлення українською мовою на місцевих телеканалах вже на 30% вищий від мінімально необхідного рівня і становить 90%.

За даними Нацради, найвищу динаміку приросту української мови в телеефірі показав телеканал “Інтер” – з 37% до 80%.

“Так, закон про квоти не ідеальний: спікери – гості інформаційних передач – мають право спілкуватися будь-якою мовою, дія закону поширюється лише на мову ведучих, дикторів і репортерів, а власні російськомовні фільми та передачі телеканали мають право лише титрувати”, – наголосив Костинський.

Він також зазначив, що закон про мовні квоти, ухвалений два роки тому, підготував ґрунт для ухвалення нового закону – про українську мову.

“Саме цей новий закон посилить експансію української мови в українському телерадіоефірі”, –вважає член Нацради.

Як повідомляв ІМІ, 23 травня 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 5313, який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою: 75% для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% – для місцевих телеканалів, 75% – для програм новин.

13 жовтня 2017 року в Україні набрав чинності закон, що зобов’язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою. Закон був опублікований в офіційній газеті Верховної Ради “Голос України” 13 червня і набрав чинності через чотири місяці від дня опублікування.

Liked the article?
Help us be even more cool!