ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада не може утворити робочу групу з виборів

28.05.2019, 13:38

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не може створити робочу групу з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства під час позачергових парламентських виборів, через те що перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк не погоджується з проведенням позачергового засідання Нацради.

Про це повідомила 28 травня заступниця голови Нацради Уляна Фещук під час чергової спроби провести засідання, повідомляє “Детектор медіа”.

“Розпочався виборчий процес, а ми навіть не можемо створити робочу групу для моніторингу програм. Для телерадіоорганізацій така ситуація вигідна. Моніторинг буде здійснюватися, але його результати не будуть розглядатися”, – пояснила Уляна Фещук.

Вона нагадала, що Нацрада не має можливості належним чином реагувати на порушення виборчого законодавства мовниками. “Проте фіксувати порушення і розробляти проекти змін до законів ми маємо можливість. Ми вже напрацювали свої пропозиції за результатами виборів Президента. Думаю, парламентські вибори покажуть нові недоліки, які треба вирішувати і надавати пропозиції парламенту”, – додала вона.

Фещук нагадала, що засідання Нацради не відбувається вже вчетверте. Минулого тижня п’ятеро членів Нацради ініціювали проведення 28 травня позачергового засідання, але виконувачка обов’язків голови Нацради Ольга Герасим’юк відповіла їм, що його проведення неможливе, оскільки неправильно складено подання, а проекти рішень мають надаватися за шість днів до проведення засідання.

“Однак ніде немає вимог до формулювання подання. А ті питання, що були в порядку денному, внесені до нього ще три тижні тому, – прокоментувала Фещук. – Було додано до порядку денного тільки два питання – про проведення конкурсів на радіомовлення для місцевих компаній і розширення мереж “Променя” і “Культури”. Голова або виконувач обов’язків голови може визнати питання невідкладними і внести в порядок денний, навіть якщо вони були складені менше ніж за шість днів”.

За словами заступниці голови Нацради, регуляторний орган має можливість проводити засідання, незважаючи на останні кадрові зміни: “У складі Національної ради відбулися зміни, проте за умови призначених шести членів Національна рада є повноважною, кворум є, вона має можливість скликати, проводити засідання і приймати рішення. Ми дуже хочемо, щоб робота Національної ради була розблокована”.

28 травня до зали засідань прийшли четверо членів Нацради: Уляна Фещук, Олександр Ільяшенко, Сергій Костинський і Валентин Коваль. Ольга Герасим’юк та Олег Черниш не прийшли. Таким чином, для проведення засідання не було кворуму (кворум – це шість членів Нацради).

Як повідомляв ІМІ, 24 травня Президент України Володимир Зеленський скасував указ про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та звільнив Артеменка з посади члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

4 травня Юрій Артеменко подав у відставку з посади члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. 4 травня Петро Порошенко звільнив Артеменка з посади члена Нацради, призначивши Володимира Горковенка членом Нацради.

7 травня Петро Порошенко призначив Юрія Артеменка на посаду члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

10 травня перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк відмовилася відкривати засідання регулятора, заявивши, що вважає процедуру звільнення голови Нацради Юрія Артеменка такою, що викликає питання.

21 травня Національна ради з питань телебачення і радіомовлення не змогла розпочати своє засідання, зокрема, через відсутність кворуму.

22 травня п’ятеро членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення запропонували провести засідання регулятора 28 травня. Звернення підписали члени Нацради Володимир Горковенко, Олександр Ільяшенко, Валентин Коваль, Сергій Костинський та Уляна Фещук.

23 травня перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк заявила про відсутність у неї правових підстав для скликання засідання регулятора 28 травня.

24 травня Президент України Володимир Зеленський скасував указ про призначення Володимира Горковенка членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

24 травня заступниця голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук повідомила, що Нацрада проситиме Верховну Раду обрати восьмого члена регулятора задля розблокування роботи Національної ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!