ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Миколаївський журналіст виграв другу справу щодо доступу

29.05.2018, 10:42

Одеський апеляційний адміністративний суд підтвердив, що відмова державного підприємства Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря-Машпроект” надати інформацію про зарплатні та премії, а також про економічні показники підприємства миколаївському журналісту Центру журналістських розслідувань Ярославу Чепурному є протиправною. Про це повідомляє “Доступ до правди”.

“Вирішальним питанням у даній справі є те, чи є суспільно необхідною інформація, яка запитується”, - йдеться в постанові суду.

Також суд зазначив, оскільки майно “Зоря-Машпроект” є державною власністю, його статутний капітал має бути сформований за рахунок бюджетних коштів.

“За таких обставин запитувач  обґрунтовано посилається на ч.5 ст.6 Закону України Про доступ до публічної інформації, відповідно до якої не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження володіння, користування чи розпорядження державним майном”, - зазначив суд.

У своєму рішенні суд відзначив, що статутний капітал відповідача був сформований за рахунок бюджетних коштів, а факт ненадання коштів з бюджету відповідачем не доведено.

“З урахуванням цих обставин, суд приходить до висновку про те, що відповідач помилково дійшов висновку про відсутність у нього статусу розпорядника коштів”, - ідеться у рішенні суду.

Стосовно інформації про заробітну плату посадових осіб, відповідач зазначив, що така інформація міститься у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції і позивач може ознайомитись із відповідними деклараціями.

Однак суд відзначив, що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Нагадаємо, раніше Ярослав Чепурной звернувся до підприємства із запитом, в якому просив надати йому публічну інформацію про розмір заробітної плати, преміальних, надбавок та матеріальної допомоги, яку отримали посадові особи керівного складу відповідача (керівник, всі заступники керівника, головний бухгалтер, керівники структурних підрозділів) у період з січня 2016 р. до квітня 2017 р., за кожною посадовою особою окремо, без зазначення прізвища, ім’я та по-батькові.

Відповідач надав позивачу відповідь, в якій зазначив, що він не є розпорядником інформації, бо не отримував фінансування з бюджетів.

Журналіст звернувся з позовом до Миколаївського окружного адміністративного суду, який 19 січня 2018 року зобов’язав “Зорю-Машпроект” надати журналісту запитувану інформацію.

“Зоря-Машпроект” подало апеляцію на рішення суду першої інстанції.

Liked the article?
Help us be even more cool!