ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МВС хоче покращити співпрацю міліції та ЗМІ

20.12.2011, 02:36
Міністр МВС Віталій Захарченко видав наказ для покращання взаємодії органів внутрішніх справ з представниками засобів масової інформації.
Згідно з цим Наказом мають бути розроблені методичні рекомендації щодо взаємодії працівників органів внутрішніх справ та журналістів. Також в Наказі йдеться про забезпечення доступу працівників ЗМІ до інформації і сприяння співробітниками міліції у виконанні службових обов’язків журналістам.
У документі згадано про вивчення особовим складом правоохоронних органів законодавства, що регламентує діяльність журналістів: Законів України “Про інформацію”, “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”, “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, “Про телебачення і радіомовлення”, “Про інформаційні агентства”, “Про професійних творчих працівників та творчі спілки”; наказу МВС від 25.03.2010 №88 “Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації”.
За виконанням Наказу особисто слідкуватиме міністр.
 
За словами представника «Репортерів в Україні» в Україні Оксани Романюк, метою перемовин з міністром все ж таки було затвердження інструкції, а не рекомендацій. Тому зареєстрована інструкція була б кращою, ніж рекомендації, які не є обов'язковими для виконання.

«В принципі, наказ коротко підтверджує основні пункти, викладені в напрацьованому нами проекті інструкції (збирання інформації, доступ, сприяння, масові заходи). З іншого боку, в ньому не враховано відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, не написано, що не можна вилучати зібрані матеріали, пошкоджувати техніку, заважати працювати, до кого звертатись у випадку перешкоджань і т.п.», - зауважує пані Романюк.

Вона не впевнена, що практичних рекомендацій буде достатньо для покращення ставлення міліції до журналістів. «МВС - це все-таки вертикальна структура, яка виконує накази керівництва, а рекомендації є всього лише рекомендаціями. Будемо працювати над тим, щоб максимально легітимізувати це все. Тим не менше, цей наказ вже можна брати журналістам, роздруковувати і пред'являти міліціонерам, які їм перешкоджають - там написано про сприяння і збирання відкритої за доступом інформації. Я сподіваюсь, що ми продовжимо працювати, і в процесі роботи робочої групи ще раз обговоримо питання інструкції. Бо наша мета вийти на серйозний результат, який би показав серйозність намірів. Думаю, що це питання діалогу», - додала Оксана Романюк.

 

 ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!