ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міліцію просять припинити тиснути на журналістів, які пишуть про білборди Януковича

14.02.2012, 01:22
Члени парламнтського Комітету свободи слова вимагають припинити тиск на журналістів через публікації про заляпані білборди Януковича.
 
На думку депутатів, в діях  працівників МВС мали місце порушення прав журналістів на вільне одержання, використання та поширення інформації, гарантованих статтею 34 Конституції України та статтею 5 Закону України «Про інформацію». Про йдеться в заяві, яку підписали  народні обранці  Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Юрій Стець, Віктор Уколов, Андрій Шевченко, які просять  Генпрокуратуру вжити заходів для перевірки законності дій МВС.
 
«Упродовж останніх тижнів працівники Міністерства внутрішніх справ викликали на допити журналістів у трьох містах, розташованих у різних регіонах України. Єдине, що об`єднує цих трьох незнайомих між собою людей – їхня професійна діяльність, в ході якої вони оприлюднили факти псування білбордів з новорічним привітанням від Віктора Януковича. Це сталося у Львові, Одесі та місті Костопіль Рівненської області» - наголошують члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації.
 
За словами опозиціонерів, виклики на допит чи бесіду журналістів та їх знайомих без вручення повістки та вимоги слідчих МВС без рішення суду оприлюднити джерела інформації їх журналістських матеріалів - є втручанням у професійну діяльність журналістів та засобів масової інформації та містять ознаки переслідування та тиску на журналістів за оприлюднення певної інформації, що заборонено згідно з положеннями статей 24 та 25 Закону України «Про інформацію», та карається згідно статті 171 Кримінального кодексу.
 
«Зокрема, у Львові під час допиту кореспондента інтернет-видання Gazeta.ua Євгена Борісова слідчі розпитували про джерела інформації, які він використав для написання статті  «У Львові націоналісти закидали фарбою білборд з Януковичем» від 05.01.2012.р. Водночас слідчі опитували його знайомих з метою з`ясувати, чи міг кореспондент сам понівечити біг-борд» - наголошують народні обранці.
 
Іншого журналіста цієї газети Віктора Гомоля з Рівненської області намагалися викликати до райвідділу без повістки для розмови про його статті про пошкодження бігбордів з привітанням Віктора Януковича.
 
Останній випадок - виклик повісткою одеського журналіста з інтернет-газети «Взгляд из Одессы» Ігоря Столярова у зв’язку із тим, що він є автором матеріалу про пошкодження у Одесі бігбордів Януковича.
 
«Крім того, наше занепокоєння викликають події навколо журналістки з Полтавської області Ірми Крат, яка змушена переховуватися разом із дитиною через погрози правоохоронців порушити проти неї кримінальні справи за її опозиційну діяльність» - наголошують  опозиціонери.
 
Як зазначається в заяві, реагування вимагають і дії правоохоронних органів щодо телекомпанії «Нова Одеса», робота якого була заблокована бійцями підрозділу «Сокіл» та співробітниками УБОЗу.
 
«У зв`язку з цим, ми, народні депутати України, члени Комітету з питань свободи слова та інформації заявляємо свій протест, оскільки перешкоджання професійній діяльності журналістів прямо заборонено Законом» - підсумовують депутати.
 
ІМІ
 
Liked the article?
Help us be even more cool!