ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міліція затримала та побила журналістів, які прийшли на суд у справі Запорожця (оновлено)

30.05.2012, 03:46

Сьогодні в Броварах під час судового засідання у справі Віталія Запорожця сталася сутичка між міліцією та протестуючими, внаслідок чого відбулись масові арешти, зокрема, затримано та побито деяких журналістів, повідомляється на сайті броварської громадської ініціативи «Маєш право знати».

Зокрема, пошкодження ноги отримав журналіст 5 каналу та затримано журналіста видання «Свідомо».

В знак протесту проти дій судді, яка відхилила усі клопотання адвокатів підсудного та заборонила бути присутніми під час засідання тележурналістам, активісти «Свободи», Братства Святого Луки та Комітету визволення політв’язнів намагались зірвати судове засідання, повідомляє організація.

Так, громадські активістки Ганна Сінькова та Ярослава Пугачова сіли на суддівський стіл, після чого суддя оголосила перерву та наказала вивести із залу підсудного Запорожця. В цей час до будівлі Броварського суду почали підтягувати підрозділи «Беркуту», а присутні працівники міліції попередили протестуючих, що ті будуть затримані, якщо негайно не звільнять залу судових засідань. Безпосередньо діями міліції керував заступник начальника броварського міського відділу міліції Руслан Хартанович, зазначають в організації.

У відповідь протестувальники повідомили, що залишать залу судових засідань тільки після відводу судді, яка, на їхнє переконання, виконує замовлення міліції та прокуратури, а не намагається з’ясувати істину у справі. Хартанович, у свою чергу, наказав підлеглим працівникам міліції та судовому приставу силою розблокувати приміщення.
Під час спроб міліції розблокувати приміщення постраждало відразу кілька журналістів та протестувальників. Активісту «Свободи» Кирилу Бабенцову зламали руку, пошкодження ноги отримав журналіст 5 каналу, затримано координатора Комітету визволення політв’язнів Миколу Коханівського, затримано журналіста видання «Свідомо» та інших. В цей час охорона суду намагалась заблокувати двері будівлі із середини, аби в суд не могли потрапити протестувальники з вулиці.

Як повідомляється, в затриманнях активістів прямо в будівлі суду брали участь близько десятка міліціонерів. Правоохоронці не ризикнули вивести затриманих через центральний вхід приміщення суду, а вивели активістів у внутрішній двір. На той час у двір суду вже потрапили додаткові підрозділі «Беркуту», які блокували вихід із суду у внутрішній двір. Водночас через центральний вхід до приміщення суду прорвались протестувальники з вулиці, деякі з яких тримаючи в руках таблички «я не чиню опору».

В цей час через ворота суду правоохоронці мали намір вивезти щойно затриманих активістів в міський відділ. Протестувальники у відповідь живим ланцюгом заблокували виїзд із суду, сівши на землю прямо перед воротами. Авто із затриманими мусило повернутись назад. Приблизно ж у цей час до будівлі суду приїхала швидка, аби надати допомогу затриманим, котрі отримали травми та значні ушкодження. Також біля будівлі суду з’явився ще один підрозділ «Беркуту», міліцейський автобус та спецпідрозділ «Грифон». «Грифонівці почали силоміць розтягувати живий ланцюг протестувальників, котрі блокували виїзд із суду, відтак правоохоронцям вдалось вивезти затриманих. В цей же час з’явилась інформація, що суддя поновила засідання по справі.

Зараз затриманих активістів доставляють на допит в міськвідділ. Протестувальники з під стін суду перемістились до міськвідділу на вулицю Кірова вимагати негайного звільнення затриманих.

Нагадаємо, у ніч на 4 вересня 2011 року в селі Семиполки (Броварський район, Київська область) Віталій Запорожець розстріляв з мисливської рушниці дільничого інспектора Василя Симоненка.

Під час слідства на захист Запорожця стало все село. Вони звинуватили загиблого в тому, що він був не гідний звання українського правоохоронця: «був не чистий на руку», сам не завжди дотримувався закону тощо. На їх кошти було найнято для заарештованого адвоката. Віталій Запорожець повністю визнав свою вину і попросив вибачення у родини загиблого. За словами адвокатів, прокуратура вимагає найвищої міри – довічного ув’язнення.

Фото - "Маєш право знати"

Liked the article?
Help us be even more cool!