ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа південно-східних регіонів України найчастіше пишуть про коронавірус та кримінал – дослідження ІМІ

19.06.2020, 10:00
Фото – Андрій Дубчак, Радіо Свобода
Фото – Андрій Дубчак, Радіо Свобода

Майже третина (27%) матеріалів у медіа південних та східних регіонів України присвячена висвітленню коронавірусу, на другому місці – новини криміналу (23,5%). 

Такими є результати моніторингу, проведеного ГО “Інститут масової інформації” у травні 2020 року в регіональних медіа восьми південно-східних регіонів України (Запоріжжя, Миколаїв, Одеса, Херсон, Дніпро, Харків, Луганщина та Донеччина)*.

За даними дослідження ІМІ, тема пандемії залишається ключовою в контенті регіональних онлайн-медіа. На неї припадає в середньому 27% загальної кількості матеріалів. Найбільше тему пандемії коронавірусу порушували в медіа Харкова, де їй було присвячено майже половину контенту (47,5%). Найменше переймалися темою коронавірусної інфекції в ЗМІ Херсона: її стосувалося лише 12,5% загальної кількості матеріалів.

На думку експертки ІМІ Олени Голуб, “можна простежити кореляцію між рівнем захворювання на коронавірус та рівнем матеріалів на цю тему в місцевих медіа. Наприклад, у Херсонських медіа найнижчий рівень матеріалів про пандемію – 12,5%, водночас рівень захворювання теж є невисоким – 17 осіб на 100 000 населення. У Харківській області рівень матеріалів про захворювання найвищий – 47,5%, але і найвища кількість захворілих – 50 осіб на 100 000 населення”. (Дані щодо кількості захворювань МОЗ, дані стосовно кількості населення Міністерства інфраструктури України.) 

За даними дослідження, на другому місці за кількістю матеріалів у регіональних медіа перебуває тема криміналу, що становить 23,5% всього контенту регіональних медіа. Цікаво, що минулого року на тему криміналу припадало в середньому 33% контенту регіональних медіа. Ця тема найбільше порушувалася в медіа Одеси, де понад третину матеріалів (33,5%) стосувалося криміналу. Найменше новин про кримінал зафіксовано в ЗМІ Луганщини – 9,5% матеріалів.

Моніторинг показав, що 13% загальної кількості матеріалів у регіональних медіа були присвячені соціальній тематиці (минулого року – 9%), ще 9% стосувалися політики (торік – 10%), 7% – економіки (минулого року – 4,5%).

Темі ООС присвячено лише 5% матеріалів у регіональних медіа на Сході та Півдні України (для порівняння: торік цій темі було присвячено 10% матеріалів).

Порівняно з минулим роком серйозно скоротилося висвітлення культурних подій (з 8 до 4%) та спорту (з 4 до 1,5%), що можна пояснити впливом карантину. 

*Аналіз проводився в онлайн-медіа південно-східних регіонів України: Харків, Одеса, Дніпро, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Донецька та Луганська області (підконтрольні Україні). У кожному регіоні моніторилося по п'ять найрейтинговіших онлайн-медіа в період з 11 до 17 травня включно. Загальна вибірка становила 3800 матеріалів.

**Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!