ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова рекомендував ВР підтримати законопроект про фінансову прозорість електронних ЗМІ

08.11.2018, 11:09
Фото - rbc.ua

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроект про запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації (8494). Таке рішення підтримали більшість членів комітету на засіданні 7 листопада, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу партії “Народний фронт”, депутати якої стали ініціаторами цього законопроекту.

Голова комітету Вікторія Сюмар зазначила, що необхідність розроблення цього законопроекту виникла у зв'язку з тим, що сьогодні Україна протистоїть гібридній агресії Російської Федерації, впливовою складовою якої є інформаційна агресія.

“Звідки виникла потреба цього законопроекту? Ми є представниками воюючої країни, яка в умовах агресії Російської Федерації фактично має на своїй території, можливо, інформаційних агентів. Звідси виникла ця ідея. Звідки кошти на фінансування частини телеканалів?” - зазначила вона.

Депутат нагадала, що український парламент уже зробив кілька кроків для вирішення питання прозорості фінансування ЗМІ, ухваливши відповідний закон, проте залишилися певні невирішені питання.

“Закон про прозорість медіа справді працює на 98%, але є частина тих 2% інформаційних ресурсів, щодо фінансування яких виникають серйозні проблеми. І як вирішувати, щоб до нас не заходив “кеш” із держави-агресора для підтримки інформаційної політики держави-агресора, - це наше з вами завдання”, - зазначила Сюмар.

За її словами, ухвалення цього законопроекту є “пошуком шляхів, як вирішити питання державної безпеки в контексті інформаційної безпеки держави”.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект запроваджує правові засади реалізації організаціями мовлення вимог щодо фінансової прозорості, встановлює законодавчі правила оприлюднення звітності про фінансування електронних ЗМІ та наділяє Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями з контролю та перевірки достовірності наданих відомостей.

На думку авторів законодавчої ініціативи, ухвалення закону сприятиме створенню правового механізму та врегулюванню питань фінансової прозорості електронних засобів масової інформації, зменшенню впливу на інформаційну політику телерадіоорганізацій, підвищенню прозорості ринку електронних ЗМІ, забезпеченню свободи слова та створенню ефективних передумов для недопущення цензури.

Liked the article?
Help us be even more cool!