ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Житомирській облраді підтримали рекомендації ІМІ щодо доступу

20.12.2017, 10:13

Комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності Житомирської обласної ради підтримала пропозиції громадської організації “Інститут масової інформації” (ІМІ) щодо необхідності приведення регламенту роботи облради у відповідність до норм чинного законодавства, зокрема законів України “Про доступ до публічної інформації” та “Про інформацію”. Таке рішення депутати облради ухвалили 15 грудня на засіданні комісії.

Зокрема, у чинному Регламенті (ст. 3) визначено можливість ради прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання. Експерти ІМІ запропонували доповнити відповідні положення посиланням на вимоги Закону України “Про доступ до публічної інформації” у частині визначення певної інформації як інформації з обмеженим доступом (конфіденційної, таємної чи службової), оскільки закритим може бути розгляд відповідних окремих питань, а не все засідання як таке.

Окрім цього, цією статтею встановлена можливість акредитації представників телебачення, радіо і преси та порядок відмови в акредитації, а також її позбавлення. Ця норма порушує принцип рівності, оскільки представники не всіх типів ЗМІ забезпечуються правом бути акредитованими.

Враховуючи незастосування акредитації, депутатам запропоновано підняти питання доцільності існування такої норми в чинному Регламенті.

Члени комісії позитивно відгукнулися на пропозиції ІМІ, висловивши готовність до співпраці.

Також головуючий на засіданні депутат обласної ради Сидір Кизін запросив представника ІМІ в Житомирській області Тараса Боросовського до участі в подальшій роботі над прозорістю роботи ради.

“Запрошуємо допомагати нам і надалі та завжди раді Вас бачити під час наших засідань. Робота нашої комісії якраз і покликана опікуватися питаннями прозорості та відповідності регламенту нормам законодавства”, - наголосив Сидір Кизін.

У результаті депутати доручили апарату ради підготувати проект рішення Житомирської обласної ради з урахуванням запропонованих ІМІ змін до регламенту.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 року в Києві ГО “Інститут масової інформації” презентував результати дослідження “Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад”. Регламент роботи Житомирської міської ради ввійшов у рейтинг. Житомирська обласна рада отримала рекомендації ІМІ щодо відповідності регламенту нормам ЗУ “Про інформацію” і “Про доступ до публічної інформації”.

Liked the article?
Help us be even more cool!