ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кабмін виділив кошти на погашення боргів НСТУ перед Концерном РРТ

25.03.2019, 14:36

25 березня Кабінет Міністрів України ухвалив низку рішень, спрямованих на відновлення безперебійного телерадіомовлення в Україні. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на джерело, присутнє на засіданні уряду.

Зокрема, уряд вирішив виділити 97 млн грн з резервного фонду державного бюджету на погашення заборгованості Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) за надані послуги із трансляції телеканалів суспільного мовника. Кошти мають надійти розпоряднику – Державному комітету телебачення і радіомовлення, який є акціонером НСТУ і має далі передати їх НСТУ для погашення боргів.

Крім цього, уряд ухвалив рішення заборонити від’єднання від енергопостачання об’єктів стратегічного значення телерадіомовлення. Така заборона діяла з 2015 року, але з 1 лютого 2019 року через ухвалення змін до нормативно-правових актів припинила діяти.

Підставою для рішень уряду стало звернення Міністерства інформаційної політики України до Кабміну та Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням виділити кошти з резервного фонду держбюджету для відновлення телерадіомовлення, вимкненого в низці регіонів через борги Концерну РРТ за електроенергію. Заборгованість КРРТ за електроенергію стала наслідком його несплати за послуги з трансляції телеканалів (зокрема, борг НСТУ становить понад 100 млн грн за попередній рік).

МІП поінформував уряд, що 20 березня було знеструмлено РТПС Білопілля Сумської філії Концерну РРТ, а 21 березня – РТПС Красногорівка Полтавської філії. Через це, нагадаємо, в частині Сумської та Полтавської областей зникли ефірне телебачення (аналогове і цифрове) і радіомовлення. Також 21 березня було знеструмлено радіоцентр у селі Луч Миколаївської філії, унаслідок чого припинилася трансляція Українського радіо на середніх хвилях на територію Криму, східних областей України та найближчих до України районів Російської Федерації.

Нагадаємо, через заборгованість Концерну РРТ за поставлену електроенергію 20 та 21 березня було знеструмлено два його об’єкти (вежі) – в Білопіллі Сумської області та Красногорівці Полтавській області. Через це частина цих областей залишилися без покриття українськими ефірними теле- та радіосигналами.

За словами в.о. гендиректора КРРТ Сергія Мікрюкова, борг концерну за електроенергію становить понад мільйон гривень, він сформувався у 2019 році. Найбільшим боржником серед клієнтів Концерну РРТ за оплату послуг з поширення сигналу і обслуговування передавачів він назвав Національну суспільну телерадіокомпанію України, яка заборгувала понад 100 млн грн за 2018 рік.

Водночас телеканал “1+1” назвав причиною вимкнення телевізійного мовлення відсутність узгодженої вартості послуг між державним Концерном РРТ та провайдером цифрового ефірного мовлення ТОВ “Зеонбуд”, що призвело до формування кількамісячної заборгованості КРРТ перед приватними енергетичними компаніями.

Нагадаємо, 26 березня Концерн РРТ, ТОВ "Зеонбуд" і чотири медіагрупи (StarLightMedia, "1+1 медіа", "Медіа Група Україна", Inter Media Group) мають зустрітися, щоб погодити тарифи та вирішити питання з підписанням додатків до основних договорів про співпрацю у 2019 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!