ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти стурбовані відсутністю прогресу у справі вбитого журналіста Г.Гонгадзе

30.01.2012, 05:50
Міжнародні та українські журналістські організації й рухи висловлюють стурбованість відсутністю прогресу в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Вони вимагають, зокрема, відкритості судового процесу над Олексієм Пукачем, порушення кримінальної справи за фактом тиску на слідчі органи під час розслідування вбивства Георгія Гонгадзе та порушення справи щодо Володимира Литвина, Едуарда Фере, Леоніда Деркача та інших, про причетність яких до злочину йдеться у свідченнях Олексія Пукача.

Про це йдеться в заяві руху «Стоп цензурі!», Української медіа-асоціації* за підтримки міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів».

 

Публікуємо заяву повністю:

 

ЗАЯВА

Ми, міжнародні та українські журналістські організації і рухи, висловлюємо глибоку стурбованість відсутністю будь-якого прогресу у встановленні справедливості і покаранні замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе протягом останніх двох років.

Процес за обвинуваченням О.Пукача лишається повністю закритим, хоча серед 116 томів справи таємними є лише близько десятка томів. Ст. 6 Конвенції захисту прав людини та основних свобод передбачає право на відкритий процес і мінімальну кількість закритих засідань з огляду на необхідність захисту державної таємниці. Ми розцінюємо закритість усього судового процесу як порушення права громадськості та потерпілих на отримання суспільно важливої інформації, і вважаємо, що таким чином створюється штучна перешкода журналістам у виконанні їхніх професійних обов'язків.

Ми вважаємо, що роздрібненість справи Гонгадзе заважає встановленню справжніх замовників вбивства. На сьогодні існує вже 5 справ, пов'язаних з убивством Георгія Гонгадзе - (1) за обвинуваченням О. Пукача, (2) за обвинуваченням Ю. Кравченка, (3) за обвинуваченням Л. Кучми, та (4) щодо інших осіб, причетних до вбивства (справа фактова, існує насамперед для того, щоб спекулювати). Крім того, є справа за обвинуваченням М. Мельниченка, яку нібито розслідує слідче управління СБУ. Але, відповідно до закону, якщо подія злочину одна й та сама, то розділення справ можливе лише тоді, коли є істотні перешкоди розглядати справи разом. Як мінімум, потрібно об'єднати в одне провадження справи щодо Ю.Кравченка та щодо Л. Кучми.

Ми вимагаємо невідкладно визначитися щодо тих осіб, чиї імена принаймні фігурують в показах Пукача та Мельниченка (В.Литвин, Л.Деркач, Є.Марчук, О.Мороз, Е.Фере, та інші ). Проти них є така сама сукупність доказів, що й проти Ю. Кравченка та Л. Кучми (покази О.Пукача та записи М.Мельниченка), але немає ні постанови про відмову в порушені кримінальної справи, ні постанови про порушення кримінальної справи. Ми вимагаємо негайно припинити політичні спекуляції справою Гонгадзе.

Ми різко засуджуємо відмову Генеральної Прокуратури України розслідувати перешкоджання слідству у справі Гонгадзе, зокрема - встановлювати осіб, які причетні до фальсифікації та блокування розслідування у 2000-2004 роках, встановлювати чи перешкоджав розслідуванню Л.Кучма, і т.д. Факт такого перешкоджання було встановлено рішенням Європейського суду з прав людини у справі Гонгадзе v.України від 8 листопада 2005 року.

У зв'язку з вищезазначеним, ми вимагаємо:

Від Печерського суду міста Києва:

- Роз'яснити суддям, в тому числі суддям зі складу колегії, яка розглядає справу за обвинуваченням Пукача О.П. , про необхідність мінімально закривати судове слідство з огляду на наявність державної таємниці.

- Переглянути режим слухання справи Пукача і визначити його таким, що у закритому режимі суд вивчає лише ті матеріали, які мають гриф секретності та допитує лише тих свідків, які є негласними працівниками міліції. Це необхідно вчинити задля забезпечення права суспільства та потерпілих на публічний розгляд справи

Від Генеральної прокуратури України:

- Повідомити, який слідчий прийняв до провадження справу за обвинуваченням Кравченка Ю.Ф. та коли планується закінчити слідство у справі.

- Порушити кримінальну справу за фактом тиску на слідчі органи під час розслідування вбивства Гонгадзе, що було встановлено Європейським судом з прав людини.

- Визначитися процесуально шляхом винесення постанови про порушення кримінальної справи щодо Литвина В.М., Фере Е.В., Л. Деркача тощо, про причетність до злочину яких ідеться в показах Пукача О.П.

Від Служби безпеки України:

- Повідомити, чи оголошено Мельниченка М.І. в міжнародний розшук, і пояснити, чому Мельниченко М.І. вільно та безперешкодно пересувається в Європі.

Довідка:

*Українська медіа-асоціація об'єднує Інститут масової інформації, Інститут медіа-права, «Інтерньюз-Україна», профспілка «Медіафронт», бюро журналістських розслідувань «Свідомо», «Телекритика», та Комітет моніторингу свободи преси Криму.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!