ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст через суд домігся доступу до документів, що стосуються членства Фаріон в КПРС

12.11.2013, 10:48

Окружний суд Києва задовольнив позов журналіста Юрія Шеляженка до Державного архіву Львівської області про доступ до фондів партійного комітету Комуністичної партії України та Комсомолу Львівського університету імені Iвана Франка за період з 1980 по 1991 рік, щоб з’ясувати інформацію щодо членства у цих організаціях нинішнього народного депутата від ВО «Свобода» Ірини Фаріон. Про це 11 листопада ZAXID.NET повідомив сам позивач.

За словами Шеляженка, відповідне рішення суд прийняв ще 5 листопада, однак не повідомив про це його, і лише 11 листопада він прийшов до суду і взяв рішення, яке суд прийняв у порядку письмового провадження.

Суд, за словами журналіста, зобов’язав Державний архів надати йому доступ до документів, що стосуються членства Ірини Фаріон в КПРС та Комсомолі ЛДУ ім. Івана Франка – в тій частині, в якій вони не належать до державної таємниці або конфіденційної інформації про особу. Зокрема, йдеться про протоколи партійних та інших зборів, документи про склад органів партійних організацій тощо.

«Суд визнав, що я просив надати доступ лише до тих архівних документів, які стосуються суспільної діяльності Ірини Фаріон – зокрема її можливої участі у керівництві партійної організації університету. Суд вирішив, що йдеться про інформацію не про особисте життя людини, а про її суспільну діяльність», – вказав Юрій Шеляженко.

У судовому рішенні, зазначив журналіст, вказано, що інформація про участь людини в суспільному житті не може вважатися конфіденційною.

Шеляженко переконаний, що йдеться про дуже важливий прецедент стосовно офіційного тлумачення судом розмежування інформації про недоторканне особисте життя і інформації про суспільну діяльність, яка має бути відкритою і гласною.

У свою чергу, директор Державного архіву Львівської області Петро Кравчук запевнив, що архів не буде подавати апеляцію на це судове рішення. Відтак архів надасть Шеляженку доступ до потрібної йому інформації, якщо він «правильно сформулює» запит, сказав Кравчук. «Щоправда, я ще не бачив рішення, в мене такої інформації немає. Але добре, що нарешті воно вже є. Воно вже мало бути минулого тижня», - зазначив він.

Нагадаємо, що сама Ірина Фаріон раніше відмовилася коментувати судовий процес, що розпочався ще 15 жовтня, зазначивши, що він для неї є смішним і неіснуючим.

30 жовтня львівське Інтернет-видання «Варіанти» з посиланням на документи Державного архіву Львівської області повідомило, що народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон насправді була членом КПРС, вступивши в партію 15 квітня 1988 року. Згідно з інформацією видання, серед членів парткомітету ЛДУ ім. Івана Франка, які голосували за прийняття Ірини Фаріон у КПРС, був і соратник Віктора Ющенка Іван Васюник. Цю публікацію Ірина Фаріон також відмовилася коментувати у відповідь на прохання ZAXID.NET.

Юрій Шеляженко у своєму блозі пояснив, що він подав позов через те, що йому не дали можливості отримати відомості про участь Ірини Фаріон (нині – народного депутата від ВО «Свобода») у керівних органах комсомольської та партійної організації ЛДУ ім. І. Франка.

Liked the article?
Help us be even more cool!