ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Інтер" вимагає зняти з розгляду Ради чотири законопроекти, що стосуються інформбезпеки

02.02.2015, 13:06

Телеканал “Інтер” вимагає від депутатів зняти з розгляду Верховної Ради законопроекти №1317, 1768, 1824 і 1889 та разом із представниками медіа розробити нові законопроекти. Про це йдеться у відкритому листі телеканалу за підписом голови правління ПрАТ “Телеканал “Інтер” Єгора Бенкендорфа, адресованому Президенту України, прем’єр-міністру, голові Верховної Ради, главі Адміністрації Президента, лідерам парламентських фракцій і груп, представнику ОБСЄ з питань свободи ЗМІ та главі представництва ЄС в Україні.

Як зазначено у листі, “ці законопроекти різного змісту, але в існуючих редакціях вони однакові по суті та несуть реальну загрозу свободі слова”.

“Ми вимагаємо від депутатів зняти з розгляду Верховної Ради України законопроекти №№ 1317, 1768, 1824 і 1889 та разом із представниками медіа розробити нові законопроекти, які враховуватимуть інтереси не тільки чиновників, але й українських громадян, які мають право на власну думку і свободу слова, та медіа, які отримають гарантію того, що державний апарат та каральну систему знову не буде використано проти незалежних мовників”, - йдеться у листі.

На телеканалі стверджують, що під виглядом заборони антиукраїнської пропаганди у Верховну Раду вносяться законопроекти, які наділяють необмежними повноваженнями Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, фактично вводять цензуру змісту телерадіомовлення, надають можливість без судового рішення припиняти мовлення незалежних від влади ЗМІ.

“Ці законопроекти впроваджують необґрунтовані обмеження на показ контенту та вводять законодавчу заборону на подальше існування великої кількості телевізійних каналів та радіостанцій, співзасновниками яких виступають іноземні особи”, - йдеться у листі.

Також на телеканалі вважають, що ухвалення згаданих законопроектів надасть Нацраді можливість на власний розсуд, без судового рішення, зупиняти на шість місяців дію ліцензії та припиняти мовлення будь-якого телеканалу чи радіостанції.

Для будь-якого мовника це означає фактичне знищення, підкреслюють в листі.

При цьому на “Інтері” зауважують, що законопроект про заборону участі у власниках нерезидентів частково повторює законодавство Російської Федерації, на яке ті самі депутати вказують, коли критикують правовий порядок регулювання ринку російських ЗМІ. При цьому, зауважують на телеканалі, українська версія закону набагато жорсткіша, оскільки не дає телеканалам перехідного періоду та не розрізняє міноритарного та мажоритарного акціонерів. “Простіше кажучи, навіть купівля однієї акції нерезидентом може стати причиною заборони будь-якого телеканалу в Україні – це все може стати реальністю уже найближчими днями. Своїми рішеннями влада вводить на рівні закону своє право закривати ті ЗМІ, які не контролює”, - заявляють автори листа.

При цьому на телеканалі погоджуються, що можуть бути прийняті закони, які обмежують права власності іноземців на телерадіокомпанії, але “у тому випадку, коли така заборона стосуватиметься володіння контрольними пакетами, що означає реальний вплив на управлінську та редакційну політику, – в іншому разі це не можна сприймати інакше ніж замовлення, направлене проти окремих ЗМІ”.

Створення важеля подібного впливу на ринок мас-медіа на телеканалі вважають прямим наступом на свободу слова.

Телеканал закликає “міжнародну спільноту, українських високопосадовців, медіа-експертів, політиків та небайдужих громадян вплинути на тих політиків, якi своїми руками хочуть ввести в Україні обмеження свободи слова”.

Нагадаємо, 13 січня 2015 року Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №1317 “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України”, авторства народних депутатів Миколи Княжицького (“Народний фронт”) і Вадима Денисенка (“Блок Петра Порошенка”). Законопроект передбачає заборону розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, у яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта.

15 січня народні депутати від “Народного фронту” Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович зареєстрували у ВР законопроект №1768 “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)”. Законопроект передбачає заборону участі резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій.

23 січня у парламенті народні депутати Вікторія Сюмар (“Народний фронт”), Дмитро Стеценко (“Народний фронт”), Олександр Опанасенко (“Самопоміч”), Володимир Ар'єв (“Блок Петра Порошенка”) зареєстрували законопроект №1824 “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення”. Цим законопроектом пропонується наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів, які порушують закон. Цей законопроект не було включено до порядку денного, Вікторія Сюмар зареєструвала його повторно під №1889.

Liked the article?
Help us be even more cool!