ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ініціатива Пашинського щодо кримінальної відповідальності журналістів нагадала часи Януковича – Романюк

19.04.2018, 10:18
Фото - "Детектор медіа"

Ініціатива голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського щодо введення кримінальної відповідальності за поширення неправдивої інформації, яка підриває обороноздатність України, може ускладнити роботу журналістів і призвести до зростання самоцензурування.

Так вважає виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, яка прокоментувала його ініціативу, повідомляє “Детектор медіа”.

Вона нагадала, що в часи президентства Віктора Януковича народні депутати так само пропонували запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

“Чим зумовлена ця ініціатива? Вона схожа на спробу “перевести стрілки” і, замість того щоб дати відповіді на питання, поставлені в статті, атакувати журналістів зі звинуваченнями у підриві обороноздатності. Хоча чим саме оприлюднена ціна на танк раптом “підриває обороноздатність”, не зовсім зрозуміло”, – сказала вона.

Романюк вважає, що можливе введення кримінальної відповідальності за поширення неправдивої інформації, яка підриває обороноздатність України, може ускладнити роботу журналістів.

“По-перше, тому що під “підрив обороноздатності” можна підвести будь-що, навіть критику Пашинського, який є головою комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. По факту, це загроза цензури. По-друге, зросте самоцензура. Цивілізований європейський шлях у даному випадку – це суд. Також нагадаю, що журналіст не несе відповідальності за розголошення інформації, бо він не є її тримачем. Відповідальність можуть нести тільки ті особи, на яких державою покладено обов’язок зберігати інформацію, розпоряджатися державними коштами тощо", – прокоментувала медіа-експертка.

Вона також зазначила, що з наближенням виборів очікує на зростання подібних ініціатив і “псевдо-патріотичної риторики від нардепів”. Оксана Романюк вважає, що наразі журналістам потрібно солідаризуватися, “щоб не допустити непотрібного закручування гайок”.

Як повідомляв ІМІ, 12 квітня головний редактор журналу “Новое время” Віталій Сич заявив про погрози на адресу редакції з боку фігурантів статті “Служили два товариші” про корупційні схеми високопосадовців в оборонній сфері. Зокрема, заявив про погрози з боку голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони і екс-голови Укроборонпрому Сергія Пашинського.

Сергій Пашинський на своїй сторінці у Facebook написав, що з повагою ставиться до професійної роботи журналістів і ніколи б не дозволив собі погрози.

13 квітня державний концерн “Укроборонпром” заявив, що вирішив судитися з виданням “Новое время” через публікацію про зловживання в оборонній сфері.

18 квітня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони планував розглянути факти корупції під час закупівлі військової техніки та обладнання, які були оприлюднені в журналі “Новое время” 5 квітня 2018 року.

17 квітня голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації проти ТОВ “Видавничий дім Медіа-ДК”.

18 квітня 2016 року голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський заявив, що має намір ініціювати введення кримінальної відповідальності за наклеп.

18 квітня голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський ініціював законодавчі зміни, які передбачають відповідальність, у тому числі кримінальну, за поширення неправдивої інформації, яка підриває обороноздатність України.

Польська компанія Wtorplast заявила, що позиватиметься до видання “Новое время” та автора розслідування про корупцію з закупівлею військової техніки для української армії на суму понад мільйон доларів через “шкоду діловій репутації”.

Liked the article?
Help us be even more cool!