ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ готує зміни для декриміналізації доступу до публічної інформації

27.01.2017, 15:12

Юридичний відділ Інституту масової інформації за підтримки Офісу Ради Європи готує низку змін, які стосуються статей Кримінального кодексу України щодо перешкоджання журналістській діяльності – 171-ї та 345.1. Зокрема, планується вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста. Про це повідомив “Доступу до правди” юрист ІМІ Роман Головенко.

“Це спричиняє бюрократичну тяганину в Нацполіції. До того ж  суспільної небезпеки і злочину, відповідно, в таких випадках зазвичай нема”, - зазначив Роман Головенко.

Також планується переведення з кримінального кодексу в адміністративні правопорушення “вплив на журналіста в будь-якій формі” (ст. 171 КК),  зміна визначення журналістської діяльності (ст. 345-1 КК) – замість цього має бути перелік елементів такої діяльності, а також прибрати формулювання про захоплення журналіста як заручника з метою перешкоджання його діяльності.

Нагадаємо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за перешкоджання діяльності журналістів. Тоді ВР внесла зміни до 171 статті ККУ, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана  штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Медіа-юристи попереджали про те, що криміналізація доступу є надмірною, оскільки у цьому порушенні немає високого ступеню небезпеки для суспільства, яка є основною ознакою для кваліфікації певного діяння злочином, а також про складнощі, які викликатиме застосування цієї норми на практиці.

Як повідомляв ІМІ, 18 січня представниця Офісу Омбудсмана Ірина Кушнір заявила, що журналісти є найменш захищеною професійною групою щодо доступу до публічної інформації у зв’язку з тим, що їхні скарги через бюрократичну тяганину в поліції розглядаються найдовше.

Liked the article?
Help us be even more cool!