ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадський рух «Стоп цензурі» виступив проти законопроекту «Про захист суспільної моралі»

28.10.2011, 01:07
Громадський рух «Стоп цензурі» виступив проти законопроекту «Про захист суспільної моралі», який Верховна Рада прийняла в першому читанні 14 жовтня. В результаті прийняття цього законопроекту в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури, заявляє рух.

Відтак, «Стоп цензурі!» закликає українських журналістів приєднатися до протесту, а народних депутатів - не голосувати за цей законопроект. Свої підписи проти законопроекту ви можете надсилати на адресу [email protected]. Прохання вказувати ім'я, прізвище, назву свого ЗМІ (громадської організації) та, за можливості, контактний телефон. Ваші підписи (без зазначення номерів телефонів) будуть додаватися під заявою.

Наводимо текст заяви «Стоп цензурі!» повністю:

 

Заява

Ми, українські журналісти, висловлюємо рішучий протест проти законопроекту «Про захист суспільної моралі», який Верховна Рада прийняла у першому читанні 14 жовтня.

 

В результаті прийняття цього законопроекту в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури. Під приводом захисту суспільної моралі у законопроекті подаються технології, за якими можна буде закрити фактично будь-який український ЗМІ та он-лайн ресурс, а також обмежити доступ українських користувачів до зарубіжних веб-сайтів.

 

Крім того, правила, що нав'язуються цим законопроектом, і досить суттєві санкції, передбачені в ньому, є неприпустимими для демократичних країн. Якщо закон буде ухвалено, це матиме серйозні наслідки для свободи слова в Україні, і остаточно поставить її на один щабель з такими країнами, як Білорусь чи Казахстан.

 

Ми протестуємо проти цього законопроекту, прийняття якого означатиме створення на законодавчому рівні органу контролю над ЗМІ, що зможе дуже легко використовуватись для тиску, цензури, репресій, а також для обмеження конституційного права громадян на свободу слова і інформацію.

 

Водночас ми вимагаємо уважніше ставитись до виконання своїх обов'язків уповноважених на те існуючих органів влади щодо забезпечення захисту неповнолітніх від поширення реклами алкоголю та тютюнових виробів, захисту від втягнення до проституції та дитячої порнографії, пропаганди насильства та жорстокості тощо.

 

Ми закликаємо колег - українських журналістів - приєднатися до протесту щодо цього нового цензурного інструменту та максимально широкого висвітлення цієї теми та її можливих наслідків. Тільки наша спільна і рішуча реакція може попередити впровадження цього потужного інструменту контролю над ЗМІ.

 

Ми також звертаємось до народних депутатів з проханням не голосувати за цей законопроект. Мораль не повинна стати інструментом цензури та обмеження конституційного права на свободу слова та свободу вираження.

 

 

Заяву СЦ підтримують:

 

 

Юрій Луканов, голова Комітету Київської незалежної медіапрофспілки

 

ГО «Телекритика»

 

Наталія Лигачова-Чорнолуцька, шеф-редактор інтернет-видання «Телекритика»

 

Сергій Дмитриченко, портал «Аратта. Вікно в Україну»

 

Сергій Трегубенко, громадянин України

 

Віктор Іванович Ткаченко, член НСЖУ, вільний журналіст

 

Іван Мельник, редактор газети "Чорноморські новини", м. Одеса

 

Ольга Сіра, заступник редактора газети "Чорноморські новини", м. Одеса

 

Петро Побережний, блогер NB-news

 

Маріанна Калашнікова, кореспондент НТВ

 

Крістіна Бердинських, журнал "Кореспондент"

 

Віктор Маковський, журнал "Агробізнес Україна"

 

Марія Кириленко, публіцист

 

Ігор Чайка, керівник Студії медіа-проектів "Вартові демократії"

Збір підписів також відбувається тут: http://maidan.org.ua/2011/10/alyarm-svobodi-slova-v-interneti-vyneseno-smertnyj-vyrok/

І тут:
http://amoral.org.ua/kontrolyuvati-potribno-vladu-ne-internet-zvernennya-iz-vimogoyu-napraviti-novu-redakciyu-zakonu-pro

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com/ , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

[email protected]

 
Liked the article?
Help us be even more cool!