ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House: У Януковича є кілька місяців, щоб не стати черговим розчаруванням

06.07.2012, 02:02

У найближчі кілька тижнів та місяців керівництво України повинне зробити вибір між консолідацією влади недемократичним шляхом та просуванням європейських прагнень своєї країни. Про це йдеться у щорічному звіті міжнародної організації Freedom House про стан демократії в Україні, який був оприлюднений у Києві 5 липня, повідомляє кореспондент ІМІ.

«Припинивши вибіркові політичні переслідування, звільнивши ув’язнених лідерів опозиції без додаткових умов, та забезпечивши вільні та чесні вибори цієї осені, президент України Віктор Янукович може стати лідером, який веде Україну до Європи», - зазначено у звіті.

В такому разі, йдеться у звіті, українська влада може уникнути міжнародної ізоляції. Якщо ж Янукович цього не зробить, то “стане черговим розчаруванням для співгромадян та відведе Україну ще далі від її належного місця в Європі”.

Крім того, в рекомендаціях Freedom House ідеться про необхідність ухвалення українським парламентом законодавства, яке посилило б незалежність судової системи.

«Політична та правова тактика нинішньої української влади прямо суперечить євроінтеграційній політиці України. Ведучи боротьбу з опонентами в залі суду, а не в кабінці для голосування, керівництво України криміналізує політичні розбіжності, створюючи середовище, у якому будь-який український політик має боятися переслідувань, щойно залишить свою посаду», - зазначено у звіті. В організації констатують, що така ситуація підриває демократичний процес в Україні, оскільки нинішні керівники країни відчувають загрозу з боку майбутніх лідерів, і це спонукає їх будь-якими способами утримати владу.

«Ми розглядали Україну і Білорусію в контексті диктатури. Але Україна не є така, як Білорусія. Вона має потенціал, має перспективу руху до Європи. Україна може стати успішною та демократичною країною з ринковою економікою. Ми підготували цей звіт, бо що стурбовані, що зараз керівництво країни ці тенденції підриває і Україна може багато втратити», - зауважив президент Freedom House Девід Креймер.

Liked the article?
Help us be even more cool!