ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House наполягає на ефективному розслідуванні вбивства Шеремета

03.10.2018, 14:46
Фото - ukrinform.ua

Міжнародна правозахисна неурядова організація Freedom House виступає за ефективніше розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета та нападів на українських журналістів. Про це на прес-конференції 3 жовтня в Києві заявив президент Freedom House Майкл Дж. Абрамовітц, коментуючи оцінку результатів розслідування злочинів проти українських журналістів, зокрема розслідування вбивства Павла Шеремета, повідомляє Укрінформ.

“Звичайно, нас дуже непокоїть ситуація, що ці справи, їх декілька, залишаються нерозкритими. Я не знаю всіх подробиць, але можу запевнити, що Freedom House виступає за те, щоб було ефективніше та успішніше проведено це розслідування. Ми вважаємо, що нерозслідування однієї або декількох справ призводить до культури безкарності, і ми не можемо миритися з цим”, - сказав Абрамовітц.

Він зазначив, що Freedom House є неурядовою організацією, яка базується у Вашингтоні, але має свої представництва в усьому світі, зокрема й в Україні.

“Ми працюємо, документуючи загрози громадянським свободам, політичним правам, а також ми працюємо з урядами. За останні 12 років ми, на жаль, спостерігаємо дуже тривожну тенденцію до обмеження і до зменшення політичних прав та громадянських свобод по всьому світу, і ми намагаємося боротися з тим, як уряди впливають негативно, вважаючи громадянське суспільство своїм ворогом. Такі тенденції ми спостерігаємо в багатьох країнах, зокрема в Російській Федерації. Ми чуємо про те, що на українських активістів нападають, обливають кислотою, вбивають чи зазнає нападів їхня власність. І тепер ми бачимо, що негативні тенденції починають спостерігатися і в Україні”, - зазначив він.

За його словами, українське суспільство також стикається із серйозними загрозами свободі об'єднань. “Парамілітарні групи, праві групи, інші незаконні формування вважають побиття, вбивства та залякування найкращим інструментом впливу, щоб примусити неслухняних людей замовчати. Коаліція із захисту громадянського суспільства створила карту, яка показує понад 400 випадків таких нападів за останні два роки. Також зазнають нападів і журналісти, не лише фізичних, але й з боку правової системи, переслідування з боку силових структур”, - зауважив Абрамовітц.

Він також зазначив, що громадянське суспільство є союзником держави, є рушійною силою її розвитку і демократії. “Держава має захищати своїх активних громадян і карати тих, хто вчиняє злочини проти них. На жаль, на сьогодні злочинці не несуть відповідальність за свої дії, а така безкарність руйнує український громадянський активізм і заважає розвитку країни в цілому. Freedom House залишаємося вірними принципам свободи і прав людини, тому ми підтримуємо громадянське суспільство в Україні”, - підкреслив він.

Як повідомляв ІМІ, 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в Києві загинув  журналіст Павло Шеремет. Вбивство кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею “умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”. За два роки з дня загибелі Павла Шеремета слідство не встановило ані вбивць, ані замовників”.

Liked the article?
Help us be even more cool!