ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експерти постатейно роз’яснили Закон про доступ до інформації

06.03.2012, 05:36
Учора у Верховній Раді України відбулася презентація Науково-практичного коментаря до Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Це більш ніж 300-сторінкове видання містить постатейні роз’яснення закону, ухваленого минулого року.
“У цієї книги три головних читача: активний громадянин, відповідальний чиновник і чесний суддя. Закон про доступ і цей Коментар – це внесок у те, щоб в Україні було менше корупції і більше правди”, - наголошує автор закону, народний депутат Андрій Шевченко.

“Цей закон ухвалювався в особливих умовах, так само по-особливому він і втілюється в життя. Це рідкісний приклад, коли влада, опозиція і представники громадянського суспільства не лише разом працювали над законом, а й співпрацюють у тому, щоб цей закон став нормою для українського чиновника”, - сказав представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко.

“Закон про доступ заклав нову парадигму відносин між владою та громадянським суспільством, але наші дослідження свідчать про відсутність суттєвих зрушень в бік більшої відкритості української влади. Це пов'язано з відсутністю повного розуміння духу та букви закону”, - стверджує юрист Оксана Нестеренко (Харківська правозахисна група).

За задумом авторів, Коментар використовуватиметься в адміністративній та судовій практиці.

Як зазначив медіа-юрист Роман Головенко (Iнститут масової інформації) видання Коментаря позитивно вплине на судову практику, оскільки зараз є лише поодинокі рішення апеляційних судів, які саме формують судову практику з питань застосування Закону про доступ.

Видання Коментаря ініційоване парламентським Комітетом з питань свободи слова та інформації. Авторський колектив очолив авторитетний юрист Дмитро Котляр. До команди авторів увійшли також Тарас Шевченко (Iнститут Медіа Права), Роман Головенко (Iнститут масової інформації) та Оксана Нестеренко (Харківська правозахисна група). Друк Коментаря фінансово підтримали Міжнародний фонд “Відродження” та Програма сприяння парламенту.

Нагадаємо, Закон України “Про доступ до публічної інформації” набув чинності 9 травня 2011 року. Він був ухвалений під тиском громадськості і покликаний максимально відкрити доступ до інформації, якою володіє влада. У міжнародному рейтингу законів про інформацію, укладеному Центром права і демократії (Канада), український закон про доступ посідає 9 місце серед 89 країн світу.

ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!