ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До суду передано справу щодо тітушки, підозрюваного у нападі на журналістів в Одесі у 2014 році

19.02.2018, 10:39
Фото - timer-odessa.net

Прокуратура Одеської області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно активного учасника масових заворушень 19 лютого 2014 року поблизу Одеської держадміністрацієї, який підозрюється, зокрема, у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів. Про це повідомляється на сайті прокуратури Одеської області.

Обвинувальний акт щодо вказаної особи скеровано до суду для розгляду по суті.

“Громадянин К. підозрюється в участі у масових заворушеннях, незаконному чиненні супротиву проведенню мирного мітингу та перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів. За даними розслідування, 30-річний одесит, який був у групі з числа інших, заздалегідь екіпірованих чоловіків, наявним у нього металевим прутом безпідставно наніс кілька ударів по ногам оператору центрального телеканалу, який здійснював зйомку мирного заходу”, - повідомляє прокуратура.

Також, за даними слідства, він разом з іншими “тітушками” у захисній амуніції, озброєними дерев’яними битами, кийками та відрізками металевих прутів, чинив тиск на шеренги правоохоронців, порушуючи громадський порядок та погрожуючи розправою мирним мітингувальникам і журналістам”. А також громив припарковані поруч мотоцикли громадських активістів.

Загалом, повідомляє прокуратура, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено причетність та наразі статус підозрюваних і обвинувачених мають 9 фігурантів подій поблизу ОДА 19 лютого 2014 року.

Серед них колишній перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації, начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в області, директор одеського санаторію та шестеро спеціально екіпірованих осіб, які безпосередньо здійснювали розгін мітингу та перешкоджали роботі журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 19 лютого 2014 року під Одеську ОДА, де відбувався мітинг Євромайдану, було привезено кілька автобусів з тітушками, частина з них була в однакових формах, масках та з битами. Понад 100 невідомих у камуфляжній формі без пізнавальних знаків напали і побили прихильників Євромайдану, а також журналістів, які це знімали.

Тітушки побили оператора 5 каналу Сергія Іщенка під час нападу на мітингувальників-євромайданівців, а також зламали відеокамеру.

Серед десятків побитих – журналісти Укрінформу, "Комсомольської правди", телеканалу "Нова Одеса", 5 каналу, Нового каналу, "Думської", "Репортера"Першого міського телеканалу. Було розбито три телекамери. Зокрема, постраждали журналісти та оператори каналу "Перший міський" Едуард ШендеровичІгор ГвоздєвМикола Покровський, оператор 5 каналу Сергій Іщенко, журналіст "Репортера" Леонід Соболєв, оператор "Інтера" Ігор Мехоношин, оператор Нового каналу Ігор Казанжи, фотокор агенції "Укрінформ" Андрій Новак.

Після цього тітушки втекли в невідомому напрямку. Правоохоронці, що стояли на площі, не намагалися запобігти побиттю журналістів і не перешкоджали втечі молодиків.

11 листопада 2014 року речник одеської міліції Алла Марченко заявила, що одеська міліція розглядала п’ять версій побиття тітушками журналістів та учасників мітингу Євромайдану під стінами Одеської ОДА 19 лютого 2014 року.

26 березня 2015 року заступник прокурора Одеської області Павло Закерничний повідомив, що до масового побиття журналістів і активістів Євромайдану в Одесі під будівлею обладміністрації 19 лютого 2014 року причетний колишній заступник начальника Головного управління МВС України в Одеській області Дмитро Фучеджі. Його було оголошено в розшук.

26 березня 2015 року в Приморському районному суді Одеси відбулося підготовче судове засідання у справі про перешкоджання журналістській діяльності оператору 5 каналу Сергію Іщенку під час мітингу Євромайдану 19 лютого 2014 року біля будівлі Одеської облдержадміністрації.

На лаві підсудних знаходився раніше судимий 24-річний підозрюваний Артур Занфіров, який, за версією звинувачення, у момент масових бійок ударив камеру оператора.

7 грудня 2015 року начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Одеської області Олександр Гольбарт повідомив, що тітушки, які напали учасників Євромайдану та журналістів біля будівлі Одеської обласної адміністрації в лютому 2014 року, втекли з України.

Liked the article?
Help us be even more cool!