ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Десята частина матеріалів в онлайн-медіа півдня та сходу України стосується теми ООС – дослідження ІМІ

16.09.2019, 11:53
Фото – depositphotos / Andrey Popov / Zn.ua
Фото – depositphotos / Andrey Popov / Zn.ua

10,5% контенту онлайн-медіа південних та східних регіонів України присвячено темі Операції об'єднаних сил (ООС).

Такими є результати дослідження ГО “Інститут масової інформації”, що було проведено у восьми регіонах України в серпні цього року. *

Дослідження зафіксувало значний перекіс у висвітленні ООС та пов'язаних тем (врегулювання ситуації на сході, конфліктно-вразливі групи населення тощо) в місцевих медіа.

інфографіка ООСФото – ІМІ

Найбільше матеріалів на тему ООС вийшло в онлайн-ЗМІ Донеччини та Луганщини відповідно 32 та 29,5% загальної кількості матеріалів. Натомість в онлайн-медіа Дніпра та Одеси матеріали на тему ООС практично відсутні і становили близько 1% загальної кількості матеріалів.

У межах висвітлення теми ООС найбільше уваги журналісти приділяють зведенням з лінії розмежування 22,5% матеріалів. На другому місці за рівнем висвітлення (19,5%) конфліктно-вразливі групи населення. Ще 18,5% матеріалів стосувались інформації з непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей (т.зв. “ЛНР” та “ДНР”). Темі врегулювання конфлікту на Донбасі було присвячено 16% матеріалів.

За підсумками дослідження, основним джерелом інформації про ООС для місцевих журналістів виявилися офіційні структури, чиновники (38%). 20,5% інформації були перепостами з інших українських ЗМІ. На третьому місці виявилися соцмережі: 11.5% інформації про ООС місцеві медіа беруть із фейсбука. 

ЗМІ окупованих територій та російські ЗМІ як джерела інформації були використані місцевими медіа в 7,5% матеріалів. Експерти ІМІ нагадують, що ці ЗМІ мають низький рівень достовірності і використовують фейки та маніпуляції, тому вони не рекомендуються до використання як джерела інформації.

5,5% інформації про ООС походило з міжнародних джерел, таких як місія ОБСЄ. І, нарешті, власний кореспондент був джерелом лише в 4,5% новин про ООС у місцевих медіа сходу та півдня України.

У межах дослідження було опрацьовано 6629 новин із 40 регіональних онлайн-медіа у восьми регіонах України (Дніпро, Донецьк, Запоріжжя, Луганськ, Миколаїв, Одеса, Харків, Херсон). До моніторингу потрапили новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, блоги, авторські колонки тощо не аналізуватися. 

Методологія моніторингу охоплювала аналіз кількості новин про США, Європу, Росію та міжнародні громадські організації, а також аналіз рівня нейтральності таких новин (позитивні, негативні, нейтральні), які були опубліковані в стрічці новин аналізованих сайтів з 19 по 23 серпня 2019 року. 

Моніторинг проводився в таких ЗМІ:

Дніпро (Днепровский городской сайт, Первый Криворожский, Наше Місто, Первый Городской, Днепр Вечерний), Донецьк (Мариуполь city, Мариупольские новости, Информагентство Остров,  Региональный портал Донбасса Донецкие новости, Kramatorsk.info), Запоріжжя (Панорама / Индустриалка, ПРО-Бердянск, Репортер Запорожья, Forpost.media, Inform.zp.ua),  Луганськ (Остров, Трибун, Донбас UA, 06452.com.ua, Мой город), Миколаїв (НикВести, Преступности.Нет, Новости Н, Свідок.Інфо, Корабелов.Инфо), Одеса (Думская, Трасса Е95, Одесская жизнь, USI.Online, Бессарабия INFORM),  Харків (Status Quo, Медиагруппа Объектив, АТН, Kharkiv Today, Newsroom), Херсон (Херсон Онлайн, Гривна, Херсон нет, ПІК, Херсонщина за день).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконує міжнародна організація Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!