ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Демонізація ЗМІ з боку Трампа призвела до безпрецедентної хвилі насильства проти журналістів – "Репортери без кордонів"

01.06.2020, 16:45
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” засудила напади з боку поліції та протестувальників на журналістів і закликала владу США забезпечити захист журналістів. Про це повідомляється 31 травня на сайті “Репортерів без кордонів”.

За даними організації, відомо про щонайменше 68 нападів з боку поліції та протестувальників, спрямованих, зокрема, і проти журналістів, що висвітлюють протести. Проти них застосовували гумові кулі, газові балончики, сльозогінний і перцевий газ, їх били, залякували, їм погрожували, нищили їхні машини лише за те, що вони виконували свою роботу. 

“Демонізація ЗМІ з боку президента Трампа, яка відбувалася роками, дала тепер свої плоди, коли й поліція, і протестувальники обирають своєю мішенню журналістів, чітко ідентифікованих як преса, для застосування насильства й арештів. Давно було очевидно, що ця демонізація призведе до фізичного насильства. “Репортери” попереджали про наслідки цієї кричущої ворожнечі щодо ЗМІ, і зараз ми стали свідками безпрецедентного спалаху насильства проти журналістів у Сполучених Штатах. “Репортери” закликають владу США забезпечити повний захист журналістів і поважати один з фундаментальних принципів країни, дотримуючись свободи слова”, – зазначив генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар.

“Репортери” навели найсерйозніші випадки нападів:

  • У Міннеаполісі Лінда Тірадо назавжди втратила зір на одному оці внаслідок влучення, як вона вважає, гумової кулі, якою вистрілив один з поліцейських, коли вона фотографувала протести.
  • У Пітсбурзі Ян Сміт, фотокореспондент KDKA TV, написав у Twitter, що на нього напали протестувальники в центрі міста поблизу арени: “Вони топтали мене та били ногами. Я побитий і залитий кров'ю, але живий. Мою камеру розбили. Інша група протестувальників витягла мене та врятувала мені життя”.
  • У Феніксі зірвали прямий ефір репортерки CBS Браяни Вітні: протестувальник штовхнув її та вихопив її мікрофон.
  • У Вашингтоні протестувальники перед Білим домом побили, закидали камінням і переслідували репортера  Fox News Ліланда Віттерта та його знімальну групу.

Також з'являються повідомлення про арешти та затримання журналістів поліцією. У Міннеаполісі кореспондента австралійського 9News Тіма Ервіера поліція затримала, тримаючи його під дулом пістолета. У Лас-Вегасі фотокореспондентку Бріджет Беннет, яка виконувала редакційне завдання AFP, арештували за непокору “наказу розійтися”, її протримали всю ніч у відділку. Також арештували та тримали всю ніч Елен Шмідт, фотокореспондентку Las Vegas Review-Journal у Лас-Вегасі.

“Репортери без кордонів” закликають владу США до негайних дій для гарантування безпеки журналістів, які висвітлюють протести, включно із запровадженням мораторію на арешти журналістів. Також організація закликає до негайного розпорядження для поліції, яке має роз’яснити ідею неприпустимості стріляння в журналістів, а також запровадити прямі заходи з контролю натовпу, щоб журналісти були захищеними від жорстоких нападів протестувальників.

США посідає 45-те місце зі 180 країн у Всесвітньому Індексі свободи слова “Репортерів без кордонів” за 2020 рік.

Як повідомляв ІМІ, 29 травня в Міннеаполісі під час прямого ефіру з протестів поліція затримала журналіста телеканалу CNN Омара Хіменеса, разом з ним арештували оператора та продюсера.

30 травня знімальна група Reuters постраждала від гумових куль поліцейських увечері в Міннеаполісі (США).

31 травня під час протестів у Міннеаполісі (США) під обстріл поліції потрапила знімальна група Deutsche Welle.

Liked the article?
Help us be even more cool!