ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CPJ закликав Францію припинити примушувати журналістів розкрити джерела інформації

15.05.2019, 16:33

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав спецслужби Франції припинити примушувати місцевих журналістів розкрити джерела у справі про витік інформації щодо продажу французької зброї Саудівській Аравії. Про це йдеться в заяві, яку зробив 14 травня Комітет захисту журналістів.

“Генеральна дирекція внутрішньої безпеки, французька агенція внутрішньої розвідки, повинна припинити переслідування журналістів-розслідувачів Жофруа Лівользі, Матіаса Десталя та Бенуа Коломба у справі витоку інформації”, – йдеться в заяві CPJ.

25 квітня агенти Генеральної дирекції викликали на допит журналістів і співзасновників онлайн-видання журналістських розслідувань Disclose Лівользі й Десталя та їхнього колегу Коломба, журналіста-розслідувача Radio France. Допити тривали 14 та 15 травня.

Йдеться про публікацію від 15 квітня матеріалу, в якому наводяться секретні документи і який викриває схеми продажу французької зброї Саудівській Аравії, хоча офіційний Париж заперечував факт продажу. Цю зброю потім використовували у війні в Ємені, писали журналісти.

Французькі журналісти зробили спільну заяву і написали у Twitter, що “розслідування служби нацбезпеки є безпрецедентним нападом на свободу слова”, та засудили виклики на допит їхніх колег з Disclose та Radio France.

Видання Disclose заявило, що допит Генеральної дирекції є спробою “посягнути на фундаментальний захисний принцип журналістики щодо конфіденційності джерел інформації”.

Журналісти відмовилися відповідати на запитання, що їх поставили агенти дирекції. Жофруа Лівользі та Матіас Десталь викрили процедурні межі допитів, як пише Le Monde. Їх допитували не як журналістів, а "як приватних осіб". Ця процедура позбавляє їх "гарантій, які надає закон від 29 липня 1881 року про свободу друку", а відсутність будь-якого посилання на публікацію статті та статут журналіста у виклику на допит "наявним чином демонструє бажання чинити тиск на особу допитуваного". "Ці маневри не заважатимуть нам продовжувати свою законну роботу", – зазначили журналісти. Вони заявили, що застосуватимуть "своє право на мовчання", але перед тим, як замовчати, мають сказати, що "діяли, виконуючи свою місію інформування суспільства, зробивши в такий спосіб внесок в обговорення питання про експорт зброї, що має вкрай важливе значення для суспільства".

“Це має життєво важливе значення для журналістів – бути спроможними захищати свої джерела”, – зазначила Гюльноза Саїд, програмний координатор відділу Європи та Центральної Азії Комітету захисту журналістів. “Допитуючи журналістів у межах розслідування витоку інформації, Генеральна дирекція внутрішньої безпеки без зайвої потреби тисне на них та може завдати негативних наслідків журналістиці, що спеціалізується на питаннях національної безпеки”.

Як повідомив телеканал France 24, розслідування витоку інформації почалося 13 грудня 2018 року на  підґрунті скарги Міністерства оборони.

Liked the article?
Help us be even more cool!