ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Через сім років в Україні можуть зникнути державні та комунальні газети

20.12.2011, 03:21
Останню  крапку в питанні припинення існування державних і комунальних газет поставили вчора, 19 грудня учасники громадської Ради Держкомтелерадіо України.

Громадська Рада схвалила законопроект прем'єр-міністра Миколи Азарова, зареєстрований торік парламентом  під номером 7313, як такий, який  відповідає  очікуванням суспільства. Про це  «фрАзу» повідомили в прес-службі  АНРІУ.  Згідно із законопроектом в Україні через сім років перестануть існувати державні і комунальні газети.  

«Процес реформування державної та комунальної преси триває в Україні більше десяти років, — заявив голова громадської Ради Олександр Човган. — І зараз, після того, як в проект внесли поправки багаточисленні громадські організації, є всі підстави вважати, що він має бути прийнятий парламентом».  
Працюючи над законопроектом, експерти в сфері ЗМІ були одноголосні в тому, що державні та комунальні газети — це рудимент (пережиток) форм радянської пропаганди і агітації, що перетворився в Україні на інструмент нав'язування читачеві думки влади.
«Всі ці роки державний і місцевий бюджети виділяли великі кошти, щоб  дезінформувати суспільство, доносити  вигідну для влади інформацію про події та процеси, оскільки ці ЗМІ підпорядковані більшості  чиновників на місцях, — сказав Олександр Човган. — І що цікаво, відбувається це неефективно:  через однобокість висвітлення і невеликих накладів цих видань. Ці  кошти  просто вилітають в трубу».
Нагадаємо, що реформування державних та муніципальних газет — це і вимога міжнародних організацій на шляху України в демократичну Європу.  Громадська Рада  внесли ряд правок в законопроект Миколи Азарова, одна з яких дозволяє газетам інформувати читачів про  думку влади,  діяльність влади шляхом участі газет в прозорих тендерах.
Критерієм відбору газет на висвітлення діяльності влади за бюджетні гроші стане такий логічний показник, як вартість інформування одного громадянина. На вчорашньому засіданні громадської Ради Держкомтелерадіо також були прийняті ряд інших важливих рішень. Громадська  Рада порекомендувала уряду ініціювати фінансування читання книг в українських бібліотеках в електронному вигляді, а також виступила за відміну гучної редакції Закону України «Про захист суспільної моралі».

 
Liked the article?
Help us be even more cool!