ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Більшість журналістів-фрілансерів мають симптоми, що можуть свідчити про депресію - опитування ІМІ і Rory Peck Trust

18.01.2019, 13:31

97% українських журналістів-фрілансерів відчували ті чи інші симптоми, що можуть свідчити про депресію. Для порівняння, ще рік тому ця цифра становила 75%.

Такими є результати анонімного опитування українських журналістів-фрілансерів, проведеного британським фондом Rory Peck Trust спільно з ГО «Інститут масової інформації», за підтримки Фонду демократії ООН, у листопаді 2018 року.*

У той же час, кількість українських журналістів-фрілансерів, які хотіли б отримувати психологічну допомогу, через виклики, пов'язані з їхньою професійною діяльністю зменшилася на 20% (39% у 2018 році порівняно з 59% у 2017).

“Я б говорила про гострий стресовий розлад і емоційне вигорання. Причин кілька: це і триває війна і робота в системі між молотом і ковадлом: що хочуть власники ЗМІ, що реально бачать журналісти, відсутність системної психологічної підтримки в організаціях, де працюють журналісти і стигматизація психічної допомоги”, прокоментувала ІМІ цю ситуацію Тетяна Конрад гештальт терапевтка, волонтерка Психологічної кризової служби.

Окрім того, опитування показало, що 36% українських журналістів-фрілансерів стикалися з погрозами фізичного насилля або постраждали від нападів, пов’язаних з їхньою журналістською діяльністю, починаючи з 2014 року. Ситуація з оцінкою фіз.агресії не змінилася порівняно з даними попереднього опитування.

В порівнянні з 2017 роком, на 13% (72%) зросла кількість журналістів-фрілансерів, що заявили про потребу проходження додаткових тренінгів з безпеки. Окрім того, 34% опитаних українських журналістів-фрілансерів заявили, що мають досвід роботи в зонах бойових дій, але при цьому кожен восьмий із них (13%) не має жодного захисного обладнання чи індивідуальної аптечки.

*Анонімне опитування проводилося у лютому-березні 2017 року та у листопаді 2018 року, у дослідженні взяло участь 96 та 97 журналістів-фрілансерів з усіх регіонів України відповідно.

Liked the article?
Help us be even more cool!