ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Азербайджанська журналістка виграла в ЄСПЛ справу проти уряду

11.01.2019, 16:21

Журналістка Хадіджа Ісмаїлова виграла в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) справу проти уряду Азербайджану. Про це повідомляється на сайті інформаційного агентства “Туран”.

ЄСПЛ 10 січня оприлюднив рішення за скаргою журналістки, визвнавши порушення прав Ісмаїлової за ст. 8 (повага до особистого і сімейного життя) та 10 (свобода вираження) Європейської конвенції з прав людини.

Скаргу журналістка подала через неефективне розслідування про порушення таємниці особистого життя, розпочатого у зв'язку з поширенням відеокадрів, які стосуються особистого її життя.

Bодночас ЄСПЛ не вважає необхідним проводити розслідування про порушення статті 6 (справедливий судовий розгляду) Європейської конвенції з прав людини.

Суд встановив для журналістки компенсацію в розмірі 15 тис. євро і ще 1750 євро на судові витрати.

Як нагадує видання, Ісмаїлова з 2005 року працює над розслідувальною журналістикою і жорстко критикує владу. У 2010–2012 рр. вона опублікувала в азербайджанській службі Радіо Свобода серію розслідувань про корупцію в керівній еліті Азербайджану.

У 2012 році вона зазнала шантажу відеоматеріалом про її особисте життя. B анонімному листі від неї зажадали припинення розслідувань. Після її відмови відеокадри були викладені в Інтернет. Після цього три провладні газети опублікували статті, в яких звинуватили Ісмаїлову в непрофесіоналізмі, упередженості до уряду й аморальності.

Ісмаїлова виявила у своїй квартирі приховані камери та інше обладнання, включно з другою телефонною лінією.

Прокуратура нібито почала розслідування, проте воно виявилося безрезультатним. Журналістка оскаржила бездіяльність прокуратури в місцевих судах, але марно, після чого звернулася до ЄСПЛ.

Як зауважує видання, це вже друге рішення ЄСПЛ за скаргою Ісмаїлової. Попереднє було ухвалено у квітні 2017 року за скаргою на затримання і штраф під час мирної акції в Баку в січні 2013 року.

Однак влада не виконала це рішення і заблокувала її рахунки, щоб вона не змогла отримати ні компенсації за вердиктом ЄСПЛ, ні грошові премії, присуджені міжнародними організаціями.

Також у ЄСПЛ перебувають ще кілька скарг журналістки, зокрема на її арешт у грудні 2014 року і подальше позбавлення волі.

Як повідомляв ІМІ, Хадіджа Ісмаїловаяка, яка також співпрацює з Радіо Свобода, відома своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва.

У вересні 2015 року суд у Баку засудив її до семи з половиною років ув’язнення. Журналістку звинувачували в наклепі, ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності і зловживанні владою. Вона всі звинувачення відкидала, заявляючи, що вони політично мотивовані і викликані спробами помститися за її репортажі про корупцію в найвищих ешелонах влади Азербайджану. Арешт Ісмаїлової на початку 2015 року і її засудження викликали широкий осуд з боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

У травні 2016 року Верховний суд Азербайджану звільнив журналістку Радіо Свобода Хадіджу Ісмаїлову, скоротивши її  термін ув’язнення із семи з половиною до трьох з половиною років і замінивши його на умовний.
Liked the article?
Help us be even more cool!