ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокати Кучми просять скасувати постанову про закриття справи проти Мельниченка

16.06.2011, 02:49

Захист екс-президента Леоніда Кучми просить суд скасувати постанову генпрокурора від 1 березня 2005 року про закриття кримінальної справи проти Миколи Мельниченка.

Відповідну скаргу адвокати Кучми Сергій Ульянов та Віктор Петруненко спрямували до Печерського районного суду Києва, сказано у повідомленні адвокатів.

На їхню думку, закриття кримінальної справи проти Мельниченка відбулося незаконно, адже не було проведено жодного допиту самого Мельниченка.

Адвокати зазначають, що Кучма уже заявляв, що "шпигунство, зрада держави та розпродаж її таємниць, шантаж, наклеп та фальсифікація не мають права лишатися безкарними".

Екс-президент упевнений, що "збереження фактичної недоторканості Мельниченка під приводом нібито "крайньої необхідності" його дій означає відмову слідства від пошуків справжніх замовників убивства журналіста Гонгадзе, які організували злочинне прослуховування кабінету президента України та фальсифікували зроблені там записи".

На думку адвокатів, постанова від 1 березня 2005 року легалізувала дії екс-майора Держохорони, оголосивши їх такими, що були зумовлені крайньою необхідністю. Проте така оцінка дій Мельниченка суперечить закону, вважають Ульянов та Петруненко.

На їхній погляд, дії Мельниченко були заздалегідь сплановані, велися таємно, тривалий час та із застосуванням спеціальної технічної бази, а тому визнати їх діями у стані крайньої необхідності неможливо.

"Мотивом дій Мельниченка не було усунення загрози життю Гонгадзе. Як свідчать факти, він використовував записи як засіб шантажу та дискредитації влади, а також отримання прибутків", - коментують адвокати.

"Він продавав їх різним покупцям, серед яких були й іноземні установи та організації, причому робив це через значний проміжок часу після здійснення записів. Мельниченко керувався лише своїми особистими, у тому числі і корисливими, мотивами", - заявляють захисники Кучми.

"Ми впевнені, що поновлення справи проти Мельниченка необхідно для встановлення організаторів незаконного прослуховування. Не знайшовши їх, неможливо встановити фальсифікаторів записів та дійсних замовників вбивства Георгія Гонгадзе", - стверджують адвокати екс-президента.

Також вони стверджують, що дії Мельниченка серйозно підірвали авторитет і престиж України, а розголошення державної таємниці заподіяло суттєву шкоду національній безпеці (справа "Кольчуг").

 

Liked the article?
Help us be even more cool!