ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рейтинг дотримання журстандартів. Другий квартал 2017

07.07.2017, 16:43

За результатами другого кварталу 2017 року, рейтинг українських загальнонаціональних сайтів очолило видання «Ліга», у якому 96% матеріалів були написані без жодних порушень журналістських стандартів. Другу позицію розділили видання «Укрінформ» та «Українська правда» (по 92%), а третю — Lb.ua, Цензор.net, 112.ua (по 88%). З друкованих ЗМІ першу позицію зайняла газета «Сегодня», у якій 65% матеріалів було написано без порушень журналістських стандартів.

Такими є результати дослідження ІМІ на предмет дотримання ключових професійних журналістських стандартів у 10 інтернет-виданнях («Українська правда», «Ліга», УНІАН, Укрінформ, «Корреспондент», 112 канал, LB.ua, «Страна.ua», «Обозреватель» і «Цензор.нет») та 5 друкованих виданнях («Вести», «Сегодня», «КП в Украине», «Факты и комментарии» та «Газета по-українськи» (ГПУ)), що проводиться  за підтримки Інтерньюз Нетворк.

Серед інтернет-ЗМІ найнижчі результати з дотримання стандартів отримав сайт «Корреспондент», у якому лише 60% матеріалів були написані без порушень професійних журналістських стандартів.

З друкованих ЗМІ найнижчі результати отримала газета «Вести», в якій лише 30% матеріалів не містили порушень.

За результатами моніторингу, найчастіше в інтернет-ЗМІ порушується стандарти достовірності та відокремлення фактів від коментарів (у 8% новин), а у друкованих виданнях — стандарт достовірності (у 24% матеріалів).

Найвищі результати з дотримання стандарту достовірності отримали Укрінформ, Ліга.net та 112.ua з-поміж інтернет-ЗМІ, та газета «КП в Украине» серед друкованих ЗМІ. Найнижчі показники з дотримання даного стандарту отримали сайт «Кореспондент», у якого 28% матеріалів містили порушення стандарту достовірності інформації, та газета «Вести», у якій 44% матеріалів містять порушення стандарту достовірності.

Стандарт балансу в середньому порушувався у 7% матеріалів в інтернет-ЗМІ та в 21% матеріалів у газетах. Найбільше незбалансованих матеріалів зафіксовано на сайті «Кореспондент» та в газеті «Газета по-українськи», в яких 32% матеріалів виявилися незбалансованими. Найменше цей стандарт порушувався на сайтах: УП та Lb.ua, та в газеті «Факти».

Стандарт відокремлення фактів від коментарів у середньому в інтернет-ЗМІ порушувався в 8% матеріалів, у друкованих — у 19% матеріалів. Найбільше порушували цей стандарт серед  інтернет-ЗМІ у виданні «Обозреватель» (20% матеріалів з порушеннями), найменше порушувала «Ліга», Укрінформ та УНІАН (у всіх новинах, що підлягали моніторингу, дотримано цього стандарту). Серед друкованих ЗМІ найчастіше не дотримувались цього стандарту у газеті «Вести» (35% новин, що підлягали моніторингу, виявилися з порушеннями), натомість найкраще серед друкованих ЗМІ цього стандарту дотримувалось «Сегодня» (тільки у 5% матеріалів є порушення цього стандарту).

▶️ Деталі дослідження тут

Liked the article?
Help us be even more cool!