ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стан свободи слова на Дніпропетровщині у 2019: 33 млн на висвітлення діяльності міськради та 5 закритих справ

Протягом 2019 року у Дніпропетровській області закрито 5 справ щодо порушень прав журналістів, у суд передано дві. Наразі у слідчому відділі залишається ще 5 справ — у жодній з них не встановлено підозрюваних.

Про це регіональній представниці ІМІ в області розповіла заступниця начальника контрольно-методичного відділу слідчого управління головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області Олена Соколова. 

Цього року слідчі закрили справу щодо підпалу гаража редактора кам’янської газети “Событие сегодня” Михайла Балтакси, низку справ стосовно кам’янського активіста Станіслава Милославського, (чоловік помер, а рідні не зверталися із заявою про поновлення слідства), справу щодо інциденту в парку Гданцівський у Кривому Розі, де поліція не знайшла складу злочину, і повідомлення про хибне мінування студії телеканалу “Перший міський”.

Двічі цього року правоохоронці закривали справу щодо перешкоджання редакторці “Першого Криворізького” Софії Скибі. Нагадаємо, правоохоронці в березні 2019-го вже намагалися закрити справу, посилаючись на відсутність складу злочину, але тоді журналістка продемонструвала в суді відеодокази, і суд повернув справу в слідчій відділ. На початку грудня Софія Скиба знову подала заяву щодо оскарження закриття. 

Також у квітні цього року слідчі військової прокуратури вдруге закрили кримінальне провадження щодо поранення на військових навчаннях телеоператора та фотокореспондента В’ячеслава Волка. Воно було відкрите за статтею 425 статті Кримінального кодексу – за фактом службового недбальства військових. Утім 25 листопада Центрально-Міський районний суд Кривого рогу ухвалив рішення про поновлення справи.

У 2019 закрили справу щодо побиття редактора дніпровського сайту “ЗОВ” (“Закон один для всіх”) та активіста Всеволода Новохатька, яке сталося у травні 2018 року.  Кримінальне провадження щодо його побиття було закрите 25 листопада 2019 року через закінчення строку розслідування. У суді він просив продовжити розслідування, адже, наполягає, що за півтора року з моменту нападу на нього слідчі дії велися лише вісім місяців. Суд відхилив у продовженні строку слідства. Всеволод Новохатько не згодний із таким рішенням та оскаржує його в касаційному суді.

У суд протягом року було направлено дві справи. Щодо побиття журналіста Першого Криворізького Миколи Чирви охоронцем КП “Швидкісний трамвай” Юрієм Островським, суд визнав його винним та засудив до 200 годин громадських робіт та до 850 гривень штрафу. Утім обласна прокуратура наразі оскаржує це рішення, вимагаючи більш суворого покарання для співробітника КП “Швидкісний трамвай”.

Другу справу, щодо інциденту із викраденням накладу “Сільської газети” у червні цього року, направили до суду у листопаді. Рішення суду ще немає.

Наразі на розгляді у слідчих Дніпропетровщини залишаються 5 справ. Справа про вибух в офісі кам’янської газети “Событие”, підпал авто Сергія Гузя, побиття марганецького кореспондента “Стопкору” Володимира Садикова і перешкоджання діяльності медіа-активіста Олександра Снісаря. У жодній з цих справ не встановлено підозрюваних. 

Інформаційна бульбашка Дніпровської міськради

Серед інших ознак перешкоджання свободі слова — зростаючий бюджет на висвітлення діяльності Дніпровської міської ради. Протягом 2019 на це з бюджету витрачено  33 910 000 гривень. Гроші на висвітлення діяльності отримували п’ять з семи міських телеканалів: 34 телеканал, NobelTV, 11 Телеканал, 9 канал, Телеканал "Відкритий". За умовами тендерів до висвітлення діяльності входить також розміщення сюжетів у новинних випусках. 

Також гроші на висвітлення у 2019 отримували три національних інтернет-ресурси (obozrevatel.com, kp.ua, censor.net.ua),  понад півтора десятки місцевих (dnpr.com.ua, opentv.media, nashemisto.dp.ua, gorod.dp.ua, dnepr.info, dp.vgorode.ua, 056.ua, dnepr.express, dpchas.com.ua, afishadnepr.com.ua, 34.ua, gorsovet.com.ua, dnepr.news, dv-gazeta.info) і друковані видання: «КП в Україні», «Днепр Вечерний», «АРГУМЕНТЫ И ФАКТЫ», «ЗОРЯ»-Город», «Наше Місто», «ВІСТІ ПРИДНІПРОВ'Я», «Горожанин плюс», «Теледом», «Телескоп», «Теленеделя».  

На висвітлення діяльності міськради у бюджет Дніпра у 2020 році закладено  57 508 566 гривень. 

Валерія Мальченко, представниця ІМІ у Дніпропетровській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Мережа медіаспостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!