ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справи журналістів на контролі поліції

Другий квартал 2019 року для миколаївських журналістів виявився дещо позитивнішим, ніж попередні. Якщо на початку року права ЗМІ порушувались, то на сьогодні в Миколаївській області немає даних щодо порушень за останні три місяці. До того ж є і позитивні новини. На початку квітня інтернет-видання "Новости Н" повідомило, що невизначені особи підкинули під редакцію частину викраденої техніки. Нагадаю, раніше редакцію було пограбовано і вкрадено професійної техніки на близько 200 тисяч гривень. Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження, і наразі триває слідство.

Також у квітні Миколаївський окружний адміністративний суд зобов’язав ТОВ "Місто для людей Миколаїв" надати запитувану інформацію Центру журналістських розслідувань. Загалом історія тривала близько пів року. Журналісти проводили власне розслідування з надання комунальних послуг саме цією компанією. Але компанія вирішила, що якщо вона приватна, то нічого не повинна надавати пресі, прикриваючись комерційною таємницею. Проте журналісти змогли довести, що компанія, яка використовує бюджетні кошти, має за них і відповідати.

Незважаючи на те що останні місяці в Миколаївській області з правами журналістів складається позитивна динаміка, є багато минулих справ, які досі не розкриті, винні не притягнуті до відповідальності.

Тому минулого тижня регіональний представник Інституту масової інформації провів зустріч із представниками поліції в Миколаївській області.

Під час зустрічі правоохоронці розповіли про суть справ і в чому іноді полягає складність саме в "журналістських" справах. Як пояснили правоохоронці, у Миколаївській області ведеться облік кримінальних проваджень вказаної категорії, здійснюється постійний контроль за станом їхнього розслідування та вживаються заходи з організації розкриття та належного розслідування. За вказаним напрямом діяльності закріплено старшу слідчу СУ ГУНП майора поліції Галабір Тетяну Миколаївну, яка завела відповідну літерну справу. Зараз слідчі відділи територіальних підрозділів в області проводять досудове розслідування в семи кримінальних провадженнях вказаної категорії. Усі зазначені провадження розпочато за фактами скоєння злочинів загальнокримінальної спрямованості. Із них п’ять кримінальних проваджень – це злочини минулих років, у яких наразі особи не встановлені, а саме:

  • від 19.11.2014 за фактом крадіжки майна журналістки газети "Рідне Прибужжя";
  • від 01.10.2014 за фактом  пограбування журналіста  інтернет-видання "Горожанин";
  • від 20.03.2015 за фактом  крадіжки майна журналіста газети "Рідне Прибужжя";
  • від 01.04.2015 за фактом спричинення  кореспонденту інформаційного агентства Українська Медіа Група тілесних ушкоджень;
  • від 17.04.2017 за фактом крадіжки майна редактора  ІА Свідок. Інфо;

Зараз триває досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях, відкритих у 2019 році:

  • від 16.03.2019 за фактом крадіжки комп’ютерного обладнання та  фотоапаратів ТОВ "Наше місто Миколаїв";
  • від 13.05.2019 за фактом  пограбування редактора відділу новин у виданні "Николаевские известия".

Варто зазначити, що в один перелік справ заносяться всі випадки порушень прав журналістів, зокрема й інші злочини, які не належать до справ про порушення прав саме через журналістську діяльність. Також упродовж останніх трьох років було закрито чотири кримінальних провадження на підставі відсутності складу злочину за вказаними фактами. Водночас до суду було передано три справи за фактом нападу на журналістів. В одній зі справ уже є вирок для жінки, яка напала на журналіста під час виконання ним професійних обов’язків.

Однак є й недоліки в захисті прав медіа. Річ у тому, що далеко не завжди журналісти та ЗМІ звертаються із заявою про порушення своїх прав до правоохоронних органів. Частіше інформація про порушення потрапляє в ЗМІ, але заявників немає. Хоча в деяких справах відкривають кримінальне провадження саме за фактом публікацій у засобах масової інформації.

Ще один цікавий випадок щодо відвертого переслідування одного ЗМІ завершився. Нагадаю, перший заступник прокурора Миколаївської області Олександр Білоус усе намагався дізнатись інформацію у редакції "НикВести". Як зазначали в редакції, вони вважають це тиском та переслідуванням. На сьогодні редактор Олег Деренюга підтвердив – прокурорські запити припинились.

Представники поліції Миколаївської області запевнили, що і надалі готові співпрацювати з журналістами і надавати всю необхідну інформацію.

Тетяна Локацька, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!