ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Спекотний місяць одеських медіа. У місті щотижня нападають на журналістів

24 червня в центрі Одеси серед дня двоє невідомих напали на місцеву журналістку Світлану Підпалу. Нападники заздалегідь підготувались. Один з них чекав біля мопеду, інший спочатку гукнув, а потім схопив Світлану за руку, обернув і забризкав їй обличчя з газового балончика. Потім заштовхав в кут арочного в’їзду та став бити кулаками по обличчю. Далі нападники зникли на мопеді у невідомому напрямку. Даний напад журналістка, до речі, матір трьох дітей, пов’язує зі своєю професійною діяльністю, оскільки телефон, рюкзак і гроші злочинців не цікавили.

Цей напад на журналістку остаточно збурив місцеву громадськість та став причиною масштабного мітингу біля обласної адміністрації, де протестувальники, в тому числі представники ЗМІ, вимагали від глави ОДА  Максима Степанова захисту своїх прав та здоров’я. Цей напад став шостим випадком перешкоджання професійної діяльності працівників ЗМІ в Одесі за один місяць! При цьому в останні місяці відбулося безліч нападів на громадських активістів.

Фото — Ізбірком

Маятник насилля стосовно працівників ЗМІ було розгойдано 13 червня в Одеській міській раді під час засідання погоджувальної ради. Невідомі чоловіки у камуфляжній формі напали на позаштатного кореспондента видання «Ізбірком» Юрія Дяченка. Всі ці дії відбувалися на очах у міського головиГеннадія Труханова та місцевих депутатів. Журналіста силоміць скрутили та винесли з зали.

Вже наступного дня охоронці та поліція тривалий час не пускали журналістів низки видань на сесію міської ради. Вхід до будівлі міськради заблокували представники приватної охоронної фірми «Зевс» та співробітники департаменту муніципальної безпеки.

Охорона міськради поводилась агресивно до журналістів, штовхалася та перешкоджала професійній діяльності кореспондентів. На зауваження про перешкоджання журналістській діяльності співробітники поліції не реагували.

Відео — Думська ТВ

«Останнім часом, причому я б синхронізувала це з появою так званої муніципальної охорони, робота журналістів у міськраді ускладнилася. Вони часто не впускають журналістів у будівлю (причому дозволяють собі жарти, мовляв, двері заклинило). Крім того, співробітники цієї служби дають собі волю застосовувати силу до людей у сесійній залі (випадки з громадським активістом Віталієм Устименком та кореспондентом Юрієм Дяченком)», – вважає місцева журналістка Євгенія Генова.

Подібна точка зору й у керівника Одеського центру публічних розслідувань (ЦПР) головного редактора видання «Ізбірком» Валерія Болгана: «Співробітники департаменту муніципальної охорони перевищують свої повноваження, коли вимагають від журналістів, які входять у приміщення мерії, документи та влаштовують перевірку сумок-речей, оскільки вони не є правоохоронними органами. Тим більше, що від них добитися посвідчення теж не завжди вдається».

Цього ж місяця невідомі громадяни нападали на журналістські групи, які знімали сюжети про самозахоплення землі на пляжах міста та про знущання над тваринами в одній з багатоповерхівок. Кореспонденту іншого місцевого видання під час пікету розбили фотокамеру. А закінчився цей спекотний місяць жахливим побиттям Світлани Підпалої.

Слід зазначити, що подібних випадків за перше півріччя 2017 року в Одесі було зафіксовано п’ять.

Враховуючи зростання суспільно-політичної напруги у місті, не варто очікувати зниження кількості нападів на журналістів. У міської влади та депутатів свої погляди на вимагання журналістів до них бути більш прозорими та відкритими. Особливо це стосується саме сесій міської ради.

У відповідь на критику міський очільник Геннадій Труханов заявив, що мерія працює абсолютно прозоро, однак він як міський голова має забезпечити ефективність нарад. Камери, на його думку, цьому не сприяють, оскільки депутати можуть сперечатися та помилятися. Міський голова заявив, що у випадку з нападом на журналіста Юрія Дяченка у приміщенні мерії його кілька разів просили припинити зйомку, проте він відмовився. «Тоді охорона вивела його за межі залу», – пояснив міський голова.

Альтернативний погляд на події біля міської ради висловив у соціальних мережах і голова депутатської комісії з питань законності та депутатської етики Денис Балух. Він це зробив у вигляді демотиватору.

19059158_1385586344859323_6210661337657682091_n

При цьому за перші півроку практично всі аналітичні дослідження демонструють низькі показники відкритості та демократичності місцевої влади. Останнє з них, проведене Transparency International, віднесло Одесу за рівнем прозорості на 40 позицію серед 100 найбільших міст країни! Але замість того, аби піти назустріч громаді та зробити свою діяльність більш підзвітною, на останній сесії ради місцеві депутати проголосували за закупівлю для муніципальної охорони кийок та інших спецзасобів, що, вочевидь, лише збільшить напругу та призведе до невідомих наслідків.

Наступна сесія Одеської міської ради відбудеться 26 липня 2017 року. Спекотне літо триває.

Павло Колотвін, представник Інституту Масової Інформації в Одеській області, для "Інформера".

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.
Liked the article?
Help us be even more cool!