ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прозорість дніпровських онлайн-медіа

Дніпровські онлайн-ресурси входять у трійку лідерів з дотримання стандартів прозорості. Утім загальний рівень прозорості регіональних онлайн-медіа доволі низький. Такі висновки моніторингу, що проводився ГО “Інститут масової інформації” у десяти українських містах, за результатами аналізу опублікованих даних місцевими онлайн-редакціями.

Дніпровські онлайн-ресурси неохоче публікують дані про своїх власників, — така інформація є лише на трьох з десяти проаналізованих ресурсах. Особи редакторів опублікували менш, ніж половина сайтів. А контактні дані у повному обсязі зазначені лише на половині проаналізованих ресурсів. Пересічному дніпрянину зв’язатися із деякими редакціями буде вкрай складно, оскільки такий зв’язок є одностороннім.

Найбільш прозорим онлайн-медіа Дніпра за результатами моніторингу став сайт інформ-агенції “Мост Днепр”, а останню сходинку за прозорістю між собою поділили сайти “Днепр інфо” та 056.ua.

Прозорість онлайн-медіа згідно методології оцінювалась за трьома категоріями: контактні дані, головний редактор, власник. Бали виставлялись у кожній категорії окремо та сумувались у загальний показник.

У Дніпрі досліджувались наступні онлайн-ресурси: Інформатор, Дніпровський міський сайт, Днепр інфо, В городе Днепр, 056.ua, Днепр Час, Наше місто, Днепровская панорама, Дніпро Вечірній, Мост Днепр.

Контактні дані

Цей тип інформації онлайн-медіа зазначали частіше за інші. Але у половині випадків — не у повному обсязі. Так, на ресурсах gorod.dp.ua та dp.vgorode.ua можна знайти лише адресу електронної пошти, тобто зв’язок з редакцію односторонній.

На ресурсах 056.ua та dnepr.info зазаначені лише електронна пошта та номер телефону без адреси редакції.

На сайті газети “Дніпро Вечірній” є вся контактна інформація, але зазначена на ресурсі електронна пошта не працює вже понад півроку. І це єдине що віддаляє онлайн-ресурс газети від найвищого балу по стандартам прозорості.

Контактна інформація в повному обсязі зазначена на сайтах ресурсу “Інформатор”, “Днепр Час”, газети “Наше місто”, інформ-агенції “Мост Днепр” та ресурсі “Днепровская панорама”.

Редактори та власники

Особи редакторів зазначені лише на чотирьох ресурсах: Христина Лях на сайті “Інформатор”; Ірина Авраменко у газеті та на сайті “Дніпро Вечірній” і Наталя Завгородня на ресурсі “Мост Днепр”. На сайті dp.vgorode.ua зазначено, що головною редакторкою є Наталя Соколова (мова йде про всеукраїнську мережу) та чотири випускових редактори, серед яких Євген Азєєв, редактор по Дніпру, але ця інформація не уточнена.

Ще менше інформації про власників ресурсів.

Сайт газети “Дніпро вечірній” повідомляє, що власником ресурсу є ТОВ "Юридична фірма "Правник". Товариство належить чотирьом особам, серед яких і колишній народний депутат від БЮТ Михайло Соколов.

Сайт інформ-агенції “Мост Днепр” заснований ТОВ “Київський інститут імені Горшеніна”, що, у свою чергу, був заснований дніпровським політтехнологом Вадимом Омельченком. Вадим Омельченко працював у правоохоронних органах та УБОЗ, пізніше — начальником служби безпеки у так званій групі “Приват”, з 2000 по 2006 був віце-президентом “Інтерпайпу”. Інститут також видає суспільно-політичний тижневик «Левый берег», що згодом розвинувся в інтернет-портал LB.ua.

Сайт gorod.dp.ua зазначає, що входить до складу ПАТ «Сьогодні Мультимедіа», бенефіціаром якого є Рінат Ахметов.

Інші ресурси не зазначили жодних даних про власників ресурсів.

Найбільш прозорим сайтом Дніпра серед проаналізованих є ресурс інформ-агенції “Мост Днепр” — на ньому вказана вся інформація в повному обсязі. На другому місці — сайт газети “Дніпро вечірній”, яку від лідерства віддаляє лише непрацююча електронна пошта. На третьому — сайт “Інформатор”, який зазначив повну контактну інформацію та інфо про редактора ресурсу, але не зазначив власника. Найменший бал за прозорість поділили між собою ресурси “Днепр інфо” та 056.ua: обидва зазначили лише контактну електронну адресу та номер телефону.

За результатами моніторингу, онлайн-ресурси Дніпра порівняно із іншими десятьма регіонами у яких проводилось дослідження демонструють прозорість вище середнього показника та входять у трійку лідерів серед усіх регіонів з дотримання стандартів прозорості. Це місце Дніпро ділить із Ужгородом, поступаючись Полтаві та Вінниці. Утім, слід додати, що загальний рівень прозорості українських онлайн-медіа доволі низький.

Даний матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов’язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Liked the article?
Help us be even more cool!