ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Півмільйона для рівненських ЗМІ від міської влади: кому і за що

Ведуча радіо Трек Оксана Юрченко з рівненським гуртом "Ot Vinta". Джерело.

Близько півмільйона гривень рівненських платників податків у 2016-му році міська влада витратила на послуги ЗМІ. Ми поцікавилися, яким ЗМІ і за що саме платить міськвиконком та його управління. І з`ясували, що майже 40 відсотків цих коштів отримує наближена до влади радіостанція.

Якщо ви думаєте, що слухаєте півгодинне інтерв'ю з міським головою на місцевому «Радіо Трек» через те, що редакція радіо вважає це дуже важливою і цікавою інформацією, швидше за все, ви помиляєтеся. Найбільш вірогідно, що в цей момент з кишені рівненських платників податків списують понад 5 тисяч гривень для редакції цього радіо.

Це майже вп'ятеро дорожче, ніж обходилося рівнянам послухати 20-хвилинний ефір на телеканалі «Рівне 1» з міськими депутатами.

Також не думайте, що безкоштовно вам анонсують інформацію про міські фестивалі. За наші й ваші гроші на радіо і телебаченні нам також люб`язно транслюватимуть новорічне привітання Президента та Державний гімн, а також розкажуть, що наразі святкують День міста чи День Незалежності, і показуватимуть, що наразі відбувається.

А за 60 тисяч гривень радіо «Трек» запише аудіоматеріали і протягом літа практично щоденно багаторазово транслюватиме анонси проекту «Рівне. Літо. Музика».

Чому так часто згадую місцеву радіостанцію в попередніх абзацах? Понад третину усіх коштів з міського бюджету – 177 тисяч гривень – отримала саме вона. Це майже удвічі більше, ніж її найближчий конкурент по освоєнню бюджетних коштів – телекомпанія «Рівне-1».

Нагадаємо, що заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська (яка опікується, зокрема, питаннями культури) – колишня директорка «Радіо Трек», а нинішній керівник і співвласник радіо Микола Кульчинський – її чоловік.

Ось як розподілилися між ЗМІ кошти рівненських платників податків у 2016-му році. Інформація подана у гривнях:

Назва ЗМІМіськвиконкомУправління культури і туризмуІнші управлінняРазом
«Радіо Трек»43 980119 98413 500177 464
Телекомпанія «Рівне 1»49 08049 940099 020
Телекомпанія «Сфера ТВ»50 1002 500052 600
Телекомпанія «Ритм»21 00017 900038 900
Наше Радіо, Перець ФМ, Енерджі (ФОП Шарафан)15 024015 024
Наше Радіо, Ретро ФМ, Радіо П`ятниця (ПП ТАІР-РІВНЕ)7 565,0407 565,04
РТБ, Сфера, Рівне ФМ (ФОП Хролець)12 901,35012 901,35
ФНТУ "Рівненська регіональна дирекція"2 00002 000
ТК "5 канал"1 5001 500
Газета "Сім днів"38 967,8838 967,88
Газета "Вісті Рівненщини"3 7803 780
Разом164 160227 814,3957 747,88449 722,27

Піар депутатів та міського голови за наші гроші

Як уже я аналізувала раніше, трохи більше 164-х тисяч гривень витратив міськвиконком у 2016 році на оплату місцевим телеканалам та радіо в межах «Міської програми розвитку інформаційного простору на 2016 рік».

За ці кошти рівняни подивилися/послухали 74 рази міського голову, депутатів та трохи дізналися місцевих новин.

Такі матеріали можна назвати «джинсою» – прихованою рекламою. У них зазвичай відсутнє маркування про оплату за їх підготовку і оприлюднення.

Прихована реклама – інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій (ЗУ «Про рекламу»).

Найдорожче рівнянам обійшлися програми на «Радіо Трек», які вже стабільно виходять дорожчими, ніж на телебаченні. У 2015 році їх вартість була приблизно на 11% вищою, ніж середня вартість телевізійної програми, оплаченої з коштів платників податків, і становила 1 785 грн:

Назва ЗМІКількість програмТривалість програми, хвЗагальна вартість, грнВартість однієї програми, грн.
«Радіо Трек»83043 980,005 497,50
Телекомпанія «Ритм»62021 000,003 500,00
Телекомпанія «Рівне 1»422049 080,001 168,57
Телекомпанія «Сфера ТВ»182050 100,002 783,33
Загальна сума74164 160,00

– Наша така логіка, щоб підтримати усі основні засоби масової комунікації, – пояснював керівник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Рівнеради Олесь Лопачук. – Тобто три телебачення і найпопулярніша місцева, за великим рахунком, єдина радіостанція.

Насправді «Радіо Трек» – не єдина суто місцева радіостанція. Як мінімум ще є державна «Рівне ФМ». І цього не може не знати Олесь Лопачук, в минулому теж журналіст «Радіо Трек».

Яке ЗМІ у Рівному найпопулярніше

Управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому – рекордсмен виконкому по витратах на ЗМІ.

За 2016 рік для рекламування своїх заходів управління витрачає майже чверть мільйона гривень. Понад 50 відсотків цієї суми (трохи менше 120-ти тисяч) – віддає місцевому «Радіо Трек». Вполовину менше – для телекомпанії «Рівне-1».

Спочатку про «Рівне-1». Найбільше коштів, по 15 і 17 тисяч гривень витратили на багатокамерну зйомку та трансляцію в ефірі телеканалу заходів з відзначення Дня Незалежності та Дня міста. Як розповіли нам на телекомпанії, «Рівне-1» здійснювало дві прямі трансляції у ефірі – з святкування Дня Незалежності та Дня Міста. Як офіційної частини (включення вранці та вдень в ефірі з різних локацій ), так і довготривалої концертної частини ввечері.

Телекомпанія також поділилася бюджетом трансляції заходів до Дня Незалежності:

1.Оплата праці (режисер, оператор-постановник, головний інженер, інженер, звукорежисер, сисадмін, п`ятеро операторів, ведуча, редактор ефіру, випусковий редактор) – 10 480 грн.

2. Операційні витрати (витратні матеріали (кабелі, акумулятори, роз`єми), супутниковий інтернет, транспортні витрати).

3. Податки.

А тепер повернемося до питання, чим же так сподобалася місцева радіостанція «Радіо Трек» керівнику управління Тарасу Максименку, що отримала в управлінні таку перевагу серед інших ЗМІ?

Результат пошуку зображень за запитом

Керівник управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко стверджував, що «Радіо Трек» – найрейтинговіше рівненське ЗМІ, однак доказів цьому поки не надав. Фото з архіву

– Радіотрек за соцопитуванням, наявним у прес-службі виконкому – найрейтинговіше ЗМІ, – стверджує Тарас Максименко. – За ним «Рівне-1». Ми так і працювали відповідно до уподобань громади, щоб дійсно не було заангажовано. За 60 тисяч ми отримали рекламу заходу «Рівне. Літо. Музика» на три літніх місяці – не сказав би, що це дорого. Фестивалі у минулому році, як і в цьому, фінансуються відповідно від заявлених ними кошторисів. Я особисто переконаний в тому, що радіо – одне із найдієвіших інструментів донесення інформації і це підтверджують соціологічні опитування.

В той же час керівник «Радіо Трек» Микола Кульчинський каже, що радіо типово надає послуг у три-п`ять разів більше, ніж це зазначається в угодах. За його словами, в угодах зазначається лише щось суто формальне. Насправді ж пакет послуг радіо, окрім трансляції роликів, завжди включає також повідомлення у новинах, оголошення ведучих, запрошення гостей на ефіри, включення з місця подій, інтерв'ю по телефону, публікації на сайті тощо.

Ефіри на «Радіо Трек», головний редактор якого – Микола Кульчинський, обходяться рівненським платникам податків найдорожче: понад п`ять тисяч за півгодини розмови з мером міста, його заступниками тощо. Фото з radiotrek.rv.ua

– Просто все це описувати в типових бюрократичних угодах дуже складно, – пояснює Микола Кульчинський. – З ким би ми не працювали, з містом чи з Міністерством оборони, чи з Американським Аерокосмічним агентством. Тому типово в угодах ми зазначаємо лише ролики, а все інше даємо бонусом. Іноді сумарна вартість тих бонусів у 5 разів перевищує зазначену в угодах вартість трансляції роликів.

Ми вирішили перевірити, чи дійсно «Радіо Трек» – найпопулярніше ЗМІ у Рівному.

Однак протягом кількох днів знайти обіцяні Тарасом Максименком результати соціологічного дослідження, які підтверджують цю інформацію, нам не вдалося. В управлінні культури як підтвердження цієї інформації нам дали роздруківку матеріалу з сайту «Радіо Трек» У ЗМІ Рівненщини – найвищий в Україні рівень цілковитого схвалення. У матеріалі, однак, нема інформації про порівняльні рейтинги місцевих ЗМІ. А йдеться загалом про ЗМІ, зокрема про те, що найвищий рівень в Україні цілковитого схвалення діяльності місцевих ЗМІ зафіксовано у м. Рівне – 18%.

Спробували уточнити в Тараса Максименка, де можна побачити результати дослідження.

Посадовець, вже на етапі підготовки матеріалу до друку, таки знайшов дослідження, на яке нібито посилався, коментуючи вибір управління. Однак в ньому йдеться про порівняння аудиторій радіо, згідно з яким «Радіо Трек» – таки дійсно найпопулярніша радіостанція у Рівному. Однак жодного слова про порівняння аудиторій радіо і телебачення.

А місцевий соціолог Роман Микитюк вважає, що порівнювати аудиторії радіо і телебачення – дуже важко. На його думку, «Радіо Трек» має кращий рейтинг, ніж телекомпанії РТБ, «Ритм» і «Сфера» разом взяті.

– Але «Рівне1» ніхто не переплюне, – вважає соціолог. – Взагалі важко порівнювати радіо і телебачення. Це різні сегменти, різні групи.

Водночас керівник «Радіо Трек» Микола Кульчинський не вбачає в тому, що його ЗМІ отримує найбільше коштів від міської влади, де працює його дружина, конфліктом інтересів. Він звертає увагу, що усі управління є самостійними розпорядниками коштів. І жодне управління юридично не залежить від заступника у своїх рішеннях.

– Радіо Трек надає ексклюзивні послуги і може, наприклад, повідомити про щось за 50-45-40-35-30-25-20-15-10-5 хвилин до події, на яку треба звернути увагу, – додає Микола Кульчинський. – Радіо Трек має найнижчу серед усіх електронних (та інших) ЗМІ Рівненщини вартість доходження до 10-20-30.... 100 - 200 тисяч аудиторії. А той факт, що моя дружина працює заступником, не означає, що Радіо Трек має припинити надання своїх ексклюзивних, ефективних та порівняно (з ефективністю) недорогих послуг – для тих, хто їх потребує.

Ми сподіваємося, що те, що «Радіо Трек» отримує практично найбільше коштів від міської влади, не є причиною того, що саме на сайті цієї компанії можна прочитати чи не найбільше скептичної інформації (серед інших рівненських ЗМІ) про громадські ініціативи та журналістів, які моніторять та викривають корупцію посадовців різних рівнів

Текст: Антоніна Торбіч, регіональна представниця ІМІ у Рівненській області, для сайту "Четверта влада"

Матеріал підготовлено в рамках Українського медійного проекту (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією «Інтерньюс» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Liked the article?
Help us be even more cool!