ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пам’ять, примирення та перемога з присмаком Зеленського: як висвітлювали свято перемоги запорізькі онлайн-медіа

Не менше 110 публікацій про святкування Дня пам'яті та примирення, а також Дня перемоги опублікували запорізькі онлайн-медіа з 8 по 10 травня 2019 року. Водночас кожна п’ята новина, або 20% усіх матеріалів, була про приїзд до Запоріжжя Володимира Зеленського заради привітання з днем народження відомого та шанованого запорізького ветерана Івана Залужного та зустрічі ветерана зі зв’язковою УПА.

Такими стали результати моніторингу від Інституту масової інформації з 8 по 10 травня 2019 року, який визначив, як локальні онлайн-ЗМІ висвітлювали тему Дня перемоги. Під моніторинг потрапили такі сайти: “061.ua”, “Забор”, “Заноза”,” Forpost, “Акцент”, Inform.zp.ua, IPNews, “Время новостей”, “Первый Запорожский” та “Индустриалка”.

Що писали від себе

8 та 9 травня –  ті дні, коли сайти продукують багато авторського контенту. Так, за три дні журналісти опублікували не менше 74% (або 82 матеріали) авторських текстів про урочистості й супровідні події цих днів. Класичного паркету та офіційних поздоровлень, які все ще полюбляють місцеві політики, поменшало і було лише 22% (24 матеріали). Фактично не було “переможної” джинси – менше 4% (або чотири публікації).

Найбільше про свята 8 та 9 травня написали сайти “Індустриалки” – 34% загальної кількості матеріалів (або 37 публікацій), 061 – 16% (або 18 публікацій), “Время новостей”  – 13% (або 14 публікацій). Найменше про День пам’яті та примирення, а також День перемоги написали на сайті “Форпост” – усього три публікації.

Окрім Зеленського у Запоріжжі, сайти обрали для публікації, зокрема, програми святкування від мерії, репортажі про відзначення Дня пам'яті та примирення, запалення вогню пам’ятівелопробіг заради перемоги, акції на 9 травня “Полку перемоги” та “Безсмертного груту”, фоторепортажі з усіх локацій, де святкували День перемоги, включно з окремим акцентом на участі в заходах нардепа та почесного гендиректора “Мотор Січі” В’ячеслава Богуслаєва та затриманні в Мелітополі жінки з георгівською стрічкою.

Матеріали сайтів (за винятком фоторепортажів) здебільшого тематично не дуже різнилися один від одного. Вийшли за межі стандартних тем, зокрема, на сайті “Заноза” з новиною  “Горжусь соседями: запорожцы благодаря соцсети собрали деньги для ветеранов”. Хоча текст базувався на дописі у Фейсбуку, де йшлося про те, що жителі Зеленого Яру зібрали двом сусідам-ветеранам 2700 гривень, жодне інше аналізоване медіа про це не написало.

На сайті “Індустріалки”, який у принципі відрізнявся від інших кількістю новин про свята і їхньою якістю (ось прекрасна новина з одного речення: “В Запорожье благодаря правоохранителям День Победы прошел спокойно”),  а також паркетних поздоровлень та джинси, з’явилося опитування “Що для вас означає 9 травня – відеоогляд жителів Запоріжжя”:

А на “Акценті” були опубліковані спогади про льотчика Івана Прокурова під назвою "Бессмертный полк": запорожский краевед рассказал трагическую историю летчика Ивана Проскурова” :

“Забор” показав, як 9 травня негода знесла в Парку Перемоги палатки.  Варто згадати і сайт “Форпост”, який послідовно та запекло підтримує політику Петра Порошенка  – де, на відміну від інших сайтів, не з’явилося жодної інформації про приїзд Володимира Зеленського до Запоріжжя.

До речі, про Володимира Зеленського: майже на усіх сайтах була опублікована ідентична інформація про його приліт з посиланням на одну групу –  its_zp. Короткий звіт про його візит у заголовках:  “В Запорожье едет Зеленский”, "Зеленский прибыл в Запорожье”, “Владимир Зеленский прилетел в Запорожье поздравить заслуженного ветерана войны”, “В Запорожье Зеленский устроил встречу связной УПА и ветерана Советской армии”. Особливість цих новин – відсутність жодного коментаря, навіть слова від Зеленського, тільки фото, які робили, зокрема, місцеві журналісти.

Що писали від інших

Найпоширеніший “паркет”, опублікований на запорізьких сайтах, – програма святкових заходів від мерії, типу “Как в Запорожье отметят День Победы – официальная программа” або “Как запорожцы будут отмечать 8 и 9 мая: программа официальных мероприятий”, звітування поліцейських щодо кількості представників правопрядку на святкових заходах з текстами на кшталт “Полицейскими проводятся превентивные меры, направленные на недопущение провокаций и других правонарушений во время праздничных мероприятий. Особое внимание уделяется предметам, которые могут использовать для осуществления провокаций во время проведения массовых мероприятий (​​георгиевские ленты, флаги, плакаты, открытки и прочее с запрещенной символикой), сообщает пресс-служба ГУНП в Запорожской области”, та рекомендації від них же щодо недопущення провокацій: “Полиция переходит на усиленный режим работы: запорожцев призывают воздержаться от провокаций”.

Найбільш же паркетним, притому з присмаком “радянськості”, став сайт “Індустріалки”, що належить до пулу медіа ПАТ “Запоріжсталь”. Це  було єдине місце, яке буквально рясніло поздоровленнями від офіційних і не дуже осіб та офіціозом щодо святкування Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги, де головними були не свята, а чиновники/політики. Матеріалів за типом “В парке Климова состоялись мероприятия к 9 мая” або “В Хортицком районе состоялся митинг в честь Дня победы над нацизмом во Второй мировой войне“  з текстами типу “Председатель районной администрации Запорожского городского совета по Хортицкому району Александр Пшеничный, управляющий делами исполнительного комитета аппарата Запорожского областного совета Владимир Подорожко, депутаты городского совета выразили искреннюю благодарность ветеранам за их героический подвиг, за победу и пожелали крепкого здоровья, бодрости духа, благополучия, долгих и мирных лет жизни” тут було найбільше. Як і поздоровлень. Хто вітав: голова облдержадміністрації Констянтин Бриль, запорізький міський голова Володимир Буряк, голова Запорізької облради Григорій Самардак, його перший заступник, представник “Опоблоку” Єгор Семенков, ще один представник “Опоблоку” в облраді Віктор Бусько, гендиректор ПАТ “Запоріжсталь” Ростислав Шурма та Євген Мураєв, лідер партії “Наші”:

На цьому ж сайті було найбільше і джинси: три з чотирьох матеріалів. Головними тут були не ветерани, а ПАТ “Запоріжсталь”. Як, приміром, тут: “9 мая в Запорожье проходит благотворительная акция "Подвезу ветерана", з “головним” у ліді: “Пятый год подряд в День победы над нацизмом во Второй мировой войне в городе проходит благотворительная акция "Подвезу ветерана". Её организовывают работники ПАО "Запорожсталь".

Гендиректор “Запоріжсталі” Ростислав Шурма, все той самий депутат від “Опоблоку” Віктор Бусько були головними героями публікації День Победы на Хортице ветераны “Запорожстали” отметили тепло и по-семейному. Ветеранов ПАО "Запорожсталь" поздравили с Днем Победы”, ще кілька представників “Опоблоку” та ПАТ “Запоріжсталь” виконували соло в тексті “Он подбил несколько танков, а она – пережила блокаду: в Запорожье поздравили ветеранов. Комбинат "Запорожсталь" поздравил ветеранов с 9 мая”. До речі, ще одна джинса до Дня перемоги була опублікована на сайті "061", де Юрій Бойко “с портретом деда принял участие в шествии 9 Мая”. Тим не менш авторський контент цього разу переміг.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!