ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пам’ять і перемога на шпальтах чернівецьких медіа

30.05.2019, 09:34
Альона Заїка

Тема перемоги над нацизмом та вшанування пам’яті полеглих у Другій світовій війні щороку на початку травня заповнює вітчизняний інформаційний простір. Онлайн-ЗМІ Чернівців також не оминули увагою події 8 та 9 травня. У цей період десять місцевих медій присвятили цій тематиці 58 матеріалів.

День пам’яті чи перемоги?

Вже кілька років у суспільстві тривають суперечки відносно того, що ж таки варто відзначати українцям – День пам’яті чи День перемоги. Місцеві чернівецькі онлайн-ЗМІ під час висвітлення цих подій зберегли баланс зробили акцент на відзначенні 8 травня.

Протягом моніторингу було визначено 58 публікацій, присвячених річницям 8 та 9 травня. Аналізувалися 10 онлайн-ЗМІ Чернівців: “Молодий буковинець“, “Погляд“, “БукІнфо“, АСС, 0372, “Час”, “Букньюз”, “Буковина онлайн”, “Буковинська правда” та “Шпальта” з 8 по 10 травня.

Так, із 58 опублікованих матеріалів 30 новин (52%) були присвячені Дню пам’яті та примирення, а 28 публікацій (48%) стосувались Дня перемоги над нацизмом.

Найбільше новин на тему моніторингу опублікували сайти “Погляд” (11 матеріалів або 19%), “Молодий буковинець” (10 матеріалів або 17%) та ІА “АСС” (8 матеріалів або 14%).

Усього дві публікації до Дня перемоги зробила «Шпальта». Повністю проігнорувала тему 8 і 9 травня «Буковинська правда».

Власний контент vs паркет

39 публікації або 67% аналізованого контенту – це авторські матеріали, що стосувались Дня пам’яті і Дня перемоги. Переважали репортажі з місця проведення офіційних заходів, що проходили в Чернівцях і районі 8 та 9 травня. Інформували стисло і нейтрально, спираючись на фото або відеозвіти з місця подій:

День пам’яті та примирення: чернівчани поклали квіти до пам’ятника Буковинському куреню

Квіти, оркестр та урочистий концерт. Як у Чернівцях відзначають 9 травня (ФОТО+ВІДЕО)

Як на Соборній площі відзначили День перемоги над нацизмом.Фото.

Ресурси “Погляд” і “Молодий буковинець” зробили акцент на особистих спогадах і свідченнях очевидців тих подій.

«Погляд» опублікував два інтерв’ю з ветеранами Другої світової війни («Петро Єденюк: Було дуже страшно, коли форсували річку і нас сильно бомбили», «Юрій Косєнков: У Бухенвальді знайшли бляшанки із попелом спалених людей»):

«Молодий Буковинець» надрукував спогади онучки про прадіда-ветерана («Було страшно, тяжко і голодно»: що розповідав прадід-ветеран про Другу світову. Блог Марини Кавкало). ІА «АСС» провело опитування на своїй Facebook-сторінці, де буковинців запитали, чи відзначають вони 8 і 9 травня. Також ресурс розмістив тестування про факти щодо Другої світової війни для охочих перевірити знання історії.

Писали сайти і про використання забороненої символіки на акціях по всій країні, адже відзначення 8 і 9 травня в самих Чернівцях пройшли спокійно («Сутички в Україні через георгіївську стрічку. У Чернівцях, попри червоний стяг, все пройшло спокійно (ФОТОФАКТ)», ІА «АСС», «День перемоги: 700 тисяч учасників акцій, дві справи за "хуліганку"», «Молодий буковинець»).

Про проведення акції «Безсмертний полк» у Києві сповістили тільки на двох чернівецьких ресурсах з десяти. Коротко і нейтрально про ходу написали «Час» («9 травня у Києві: Перші сутички та “Безсмертний полк”) і «Погляд» («У Києві розпочалася хода Безсмертного полку»). А «Молодий буковинець» проінформував, що георгіївських стрічок рік у рік стає дедалі менше.

16 публікацій (або 28%) можна віднести до передруку матеріалів всеукраїнських видань, або інших місцевих медій. Зазвичай передруковували факти з історії, або те, як відзначають 8 і 9 травня в інших містах Буковини:

«День пам'яті та примирення: що відомо про це свято»«На Хотинщині відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»

Поздоровлення і «паркет» зайняли 17% або 10 публікацій від усього контенту на дану тематику. Найбільше звернень від місцевої влади або нардепів-мажоритарщиків опублікував «Букньюз» («Іван Рибак: З днем Скорботи, з днем Перемоги!», «Іван Мунтян вшанував творців Перемоги і провідав 94-річного ветерана Другої світової Івана Добровольського»).

Не обійшлось без піару політиків на темі Дня перемоги. У моніторингу частка таких матеріалів, що мали ознаки замовності склала 16% або 9 публікацій. «Джинсували» шість місцевих медій: “Молодий буковинець, “Буковина онлайн”, “Букінфо”, “Час”, “Погляд”, “Букньюз”. З відстежених новин найчастіше до ветеранів зверталась лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко («8 і 9 травня – особливі для України дні…») і обраний президент Володимир Зеленський ( «Зеленський: Ніхто не має права приватизувати перемогу у Другій світовій війні»). Звернення з нагоди Дня пам’яті і Дня перемоги на той час ще діючого президента Порошенко не опублікував жоден з досліджуваних ресурсів.

Моніторинг показав, що не дивлячись на те, що 9 травня як свято Дня перемоги досі залишається важливою темою новин на травневі свята, чернівецькі медіа у своїх публікаціях намагаються відповідати всеукраїнській тенденції до відзначення Дня пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями Другої світової війни.

Альона Заіка, регіональна представниця ІМІ у Чернівецькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!