ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Падальники політичної заказухи: хто, як і чому обмовляє Шабуніна у Рівному

Поки на загальнонаціональних ресурсах одна за одною з’являються спроби дискредитувати керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна – у Рівному, звідки Віталій родом, своя ніша недобросовісного заробітку на подібному промислі. Кілька місцевих видань неодноразово «джинсують», заробляючи на інформаційній війні проти антикорупціонера.

Віталій Шабунін очолює Центр протидії корупції – громадську організацію, яка, разом з кількома іншими організаціями, доклалася своєю ініціативою та зусиллями до того, щоб в постмайданній Україні з’явилися антикорупційні органи та запустилася система електронного декларування.

На її рахунку також заслуга в тому, що чимало посадовців стали фігурантами антикорупційних розслідувань. До Віталія Шабуніна та інших учасників Реанімаційного пакету реформ дослухаються іноземні дипломати, які вимагають дотримання українською владою взятих на себе зобов'язань реформувати країну.

Незадоволені таким станом речей політики запустили протидію тими методами, якими вони давно добре володіють – дискредитація і чорний піар. Добре, що замовлення з дискредитації антикорупціонера виконує меншість ЗМІ. Тим не менше є ті, для кого гроші не пахнуть – немає різниці, як і за чий кошт вводити в оману читачів. Такі собі падальники, які харчуються навіть здохлятиною.

У квітні цього року активізувалися спроби дискредитації Віталія Шабуніна. У вербну неділю, 9 квітня, під будинком голови «Центру протидії корупції» зібрався «мітинг». Пізніше журналісти програми «Схеми» довели участь у цій замовній акції працівників СБУ.

У цьому ж місяці на сайтах з сумнівною  репутацією з’являються маніпулятивні матеріали, спрямовані проти Віталія Шабуніна, в яких його бездоказово звинувачують у зловживанні з грантовими коштами та інших «гріхах».

До цькування долучаються і рівненські «ЗМІ». «Віталік, звідки мільйони?» запитує в заголовку місцеве інтернет-ЗМІ press-centr.com. Але відповіді у Шабуніна не питає, а використовує для відповіді «джинсовий» сюжет річної давності з маловідомого ресурсу.

Сюжет – маніпулятивна нарізка вирваних з контексту цитат Шабуніна з публічних заходів, короткі фрази кількох пересічних громадян, яких незрозуміло про що запитували, слова сумнівних експертів, бездоказова інформація про захмарні статки діяча та висновки про те, що він привласнює «наші з вами гроші» (хоча Шабунін, не будучи посадовцем, жодного доступу до бюджетних коштів, які можна назвати «нашими», не має – авт.)

Минає тиждень, і на фейсбук-сторінці такої собі «Антикорупційної платформи Рівненщини» з’являється допис, у якому критикують діяльність антикорупціонерів, акцентуючи на Віталієві Шабуніну і натякаючи на «пиляння» ним грантових коштів. Слова Шабуніну, як права на відповідь, тут і близько немає.

Допис перепощує на своїх сторінка місцева газета «Рівне вечірнє», яка є «королевою» в поширенні «джинси» серед місцевих видань.

Минає два місяці – і ті ж рівненські майданчики (Рівне вечірнєpress-centr.com«Антикорупційна платформа Рівненщини»), а також сайт «ВСЕ», майже в унісон, поширюють нову «чорнуху» на Віталія Шабуніна. Цього разу – нова тема. Вже не статки турбують замовників публікації, а ймовірність військової служби Віталія Шабуніна і його реакція на провокацію блогера, який називає себе журналістом. Публікація має всі ознаки джинси. Адже однією з її ознак  є незбалансованість, відсутність позиції іншої сторони.

– В матеріалах, які виглядають як чорний піар, це виражається чи не найяскравіше, – каже експерт Інституту масової інформації Роман Кабачій. –  Тенденція розміщувати чорний піар вже видавалося, стихла, проте останнім часом набрала знову обертів – на вістрі його атак опинялися Михаїл Саакашвілі, Сергій Лещенко, Володимир В`ятрович, і ось тепер Віталій Шабунін. В новині не згадується, що «журналіст», який чіплявся до Шабуніна і фактично викликав фізичну агресію, є відомим провокатором. Відтак цей матеріал є цілком хрестоматійним чорним піаром і, скоріше за все, проплаченим для дискредитації Шабуніна на малій батьківщині.

Поширення цієї замовної статті викликає обурення серед місцевої медіаспільноти та громадського сектору. Сайт«ВСЕ» публікацію практично відразу знімає. Інші видання – менш принципові.

«Навмисно розмістили» – як медіа пояснюють розміщення «джинси»

Спробувала з’ясувати, хто ж у Рівному координує поширення цієї інформації. Звернулася до ЗМІ, які це поширили, з питанням, для чого вони поширюють цю заказуху. Жодне ЗМІ не заперечило, що матеріал – проплачений.

«Навмисно розмістили, очікуючи, що ти поставиш таке «розумне» запитання», – відписує у фейсбуці керівник проекту PRESS-ЦЕНТР Влад Ісаєв і з сарказмом відказує, що то і є його право на відповідь щодо звинувачень у замовності статті.

Редакторка сайту та газети «Рівне вечірнє» Валентина Шах питання ігнорує.

Дещо погоджується пояснити редакторка сайту «ВСЕ» Ольга Ферар (нагадую, її видання публікацію зняло майже відразу після того, як опублікувало – авт.).

– На сьогодні є певна категорія людей, що свідомо не розділяють захоплення мас певними людьми, – каже редакторка. – Є вони й у нас. Вони вважають, що був певний досвід ідеалізації, що згодом розвінчався. На жаль, один з таких матеріалів потрапив на наш сайт. Я думки стосовно Шабуніна не поділяю, тому матеріал як редактор із сайту видалила. Попередила колектив, що всі матеріали по цій персоні повинні зі мною погоджуватись, аби уникнути суб`єктивізму.

Водночас Ольга Ферар відмовляється назвати замовника статті:

– Стосовно замовника сказати не можу. Що могла зробити, те зробила. Ми невеличка редакція, що здебільшого на майже голій ініціативі тримається, тому вийшло, що вийшло. Я, як редактор, відповідаю за безпеку від осуду людини, що, не розуміючись на політиці, влупила статтю на сайт. Як редактор я статтю одразу видалила.

Хто ж автор

Нам все ж вдалося з’ясувати, хто автор допису «Рівненська священна антикорупційна корова», який першим потрапив на фб-сторінку «Антикорупційної платформи Рівненщини» та на шпальти газети «Рівне вечірнє».

Сам автор допису називає це блогом. Знайомтеся – Дмитро Сільман. Помічник народного депутата Дмитра Добродомова, лідер громадського руху «Народний Контроль» в Рівненській області, один з ініціаторів створення «Антикорупційної платформи Рівненщини», на сторінці якої і з’являється допис про Шабуніна.

Координатор громадського руху «Народний Контроль» в Рівненській області Дмитро Сільман наполягає, що не причетний до платного розміщення у ЗМІ «заказухи» на Шабуніна, хоч є автором однієї з них. Фото з особистої фейсбук-сторінки

Дмитро Сільман запевняє, що написав допис з власної ініціативи і власних переконань, розмістив його на фб-сторінці від імені «Антикорупційної платформи Рівненщини». А от хто його розмістив на «Рівне вечірнє» – мовляв, не знає.

– Я не особливо стежу за загальнонаціональними трендами: хто проти кого в якій компанії, – каже Дмитро Сільман. – Але на моє скромне переконання, не повинно в суспільстві існувати якихось недоторканих осіб. Мене бентежить, що наше суспільство готове пробачати правопорушення тим людям, які їм подобаються.

– А які правопорушення бачите за Віталієм? Бюджетні кошти він якось не так використовує чи що? – журналістка.

– Кошти не тільки бюджетні є. Якщо йому довіряють якісь іноземні донори…

– То очевидно вони перевіряють використання цих коштів?

– Безумовно. Але якщо вони кошти довірили, а людина довіри не виправдала.

– А яким чином Віталій, на вашу думку, не виправдав довіри, що ви проти нього так налаштовані.

– Та я не налаштований проти Шабуніна. Просто він для мене не є священною коровою, яку з нього ліплять ЗМІ.

Тож Дмитро Сільман визнає, що перший допис на фб-сторінці ставив він. Так само каже, що то він розшарив нову заказуху на Шабуніна з «Рівне вечірнє», на цій же фб-сторінці «Антикорупційної платформи». Хто автор цієї другої статті – нібито не знає. Про саму «платформу» відгукується скупо:

– Ми (ініціатива «Антикорупційна платформа Рівненщини» – авт.) не збираємося в тому колі, в якому робили це на початках, – пояснює Дмитро Сільман. – Від активностей лишилася інтернет-сторінка, де кожен, хто має бажання, розміщує ті публікації, які вважає за потрібне. Немає такого, щоб хтось когось координував, збирав. Створював сторінку, здається, Володя [Гребьонкін]. На кого були відкриті права [адміністрування] – мабуть у нього треба запитати.

Спілкуюся з Володимиром Гребьонкіним, який також був одним з ініціаторів створення «Антикорупційної платформи Рівненщини» і якого наші джерела називають пов’язаним з рекламною діяльністю сайту «ВСЕ». Цікавлюся, чому на фб-сторінці ініціативи розшарюють заказуху. Володимир Гребьонкін каже, що йому про це нічого не відомо. І, мовляв, стосунку до «Антикорупційної платформи Рівненщини» він не має, так само як і до сайту «ВСЕ».

Результат пошуку зображень за запитом

Володимир Гребьонкін, який був одним з ініціаторів створення «Антикорупційної платформи Рівненщини», тепер каже, що не має до неї жодного стосунку, як і до поширення замовної інформації про Шабуніна. Фото з особистої фейсбук-сторінки

– В мене є інші проекти, якими я більш активно займаюся, – Володимир Грєбьонкін.

– А хто зараз відповідає за ведення сторінки «Антикорупційної платформи»? – журналістка.

– Я не знаю.

– Ви ж створювали цю сторінку і давали права доступу?

– Я її не створював. Я просто брав участь у цьому процесі.

– Хто, крім Сільмана, займається, знаєте?

– Ні.

– Хто на сайті «ВСЕ» замовив проти Шабуніна матеріал?

– А який я маю стосунок до сайту «ВСЕ»?

– Нам відомо, що ви, принаймні кілька місяців тому, були пов’язані з рекламною діяльністю редакції.

– Мені про це теж нічого не відомо.

Спілкуємося також з народним депутатом Дмитром Добродомовим, помічником якого є Сільман. Депутат каже, що про цей допис Дмитра Сільмана йому не було відомо і він розбереться з цією ситуацією, бо це «серйозна проблема». Окрім цього, Добродомов розповів, що нещодавно, спільно з кількома іншими політичними силами, підписали спільну заяву щодо переслідування владою громадських активістів.

«Останнім часом всі ми є свідками дуже демонстративного і потворного процесу використання колосального державного ресурсу проти громадянського суспільства. Квінтесенцією авторитаризації нинішнього державного режиму стало переслідування владою громадського активіста Віталія Шабуніна. Він є одним з найвідоміших антикорупційних активістів, проти нього було кинуто всі можливі сили спецслужб, проплачених псевдоактівістів і псевдожурналістів, а також військового комісаріату з однієї простої причини – щоб нейтралізувати його активну громадську діяльність», – йдеться у заяві.

У заяві звертають увагу на політику Президента, який «вводить безпрецедентну до цього в світі процедуру електронного декларування для антикорупційних активістів». Нагадують, що влада і досі не зробила жодного кроку в скасуванні скандальних норм щодо обов’язкового е-декларування статків громадських активістів. Ці норми засудили міжнародні організації та представники провідних країн світу.

У заяві також вимагають «негайно припинити використання авторитарних методів боротьби проти антикорупційних активістів та політичних опонентів».

«Люди стали ще більш некритично сприймати подібні матеріали»

Директор центру суспільних відносин, політичний експерт, кандидат політичних наук Євген Магда вважає, що люди, які займають активну громадську позицію, мають бути готові, що це комусь не подобається:

Директор центру суспільних відносин, політичний експерт, кандидат політичних наук Євген Магда дискредитацію антикорупціонерів вважає інформаційною війною. Фото з архіву

– Боротьба з корупцією у нас перетворюється на щось на кшталт релігії, – вважає експерт. – Є люди, які в неї істинно вірують, а є люди, які ставляться до неї як агностики. Тому і створюються подібні ситуації. В мене як споживача інформації, крім антикорупційних розслідувань, цікавить порівняння.  Наприклад, наскільки швидко запрацювали антикорупційні органи  в Румунії. Також у Польщі нещодавно був корупційний скандал, пов’язаний з урядовцем. У нас, мені часом здається, наш інформаційний простір намагаються зобразити в абсолютно пласкому вигляді. Нібито те, що  у нас відбувається, воно є унікальним і ніколи такого не було. Це не зовсім так. Наразі складається враження, що хочуть, щоб п’ятирічку [антикорупційної боротьби] ми виконали за два роки. А так не буває. Надто швидке одужання від дуже важкої хвороби часом призводить до рецидивів. Вважаю, коли суспільство постійно живе в системі «зрада-перемога», такі ситуації [як з джинсою у рівненських ЗМІ] будуть з’являтися.

Водночас експерт вважає, що джинса у ЗМІ – це не нормальне явище, і погоджується, що спроби дискредитації антикорупціонерів перетворилися на інформаційну війну.

– Раніше влада взагалі не реагувала на дії антикорупціонерів, тепер бореться з ними різними способами, часто – на межі фолу, – каже експерт. – Антикорупціонери допікають. Зокрема, і через те, що ЄС обрав їх інструментами впливу [на владу]...

Журналістка «Детектор Медіа» Гала Скляревська вже кілька місяців вивчає тему дискредитації антикорупціонерів. У своїй публікації Хто і навіщо дискредитує Шабуніна та його соратників вона підсумовує детальний аналіз медіакілерської кампанії: «Для того щоб стверджувати, що організатори медіакілерської кампанії проти Центру протидії корупції, Віталія Шабуніна особисто і кількох народних депутатів, мають стосунок до влади і силових структур, у нас недостатньо доказів. Але надто вже очевидний зв`язок, а головне – знайомий почерк: саме за допомогою анонімок, псевдорозслідувань маргінальних журналістів і провокацій влада до Майдану намагалася дискредитувати громадських діячів, журналістів. І опозицію, яка тепер – влада, але висновків, здається, не зробила».

Журналістка «Детектора медіа» Гала Скляревська. Фото detector.media

В коментарі представниці ІМІ в Рівненській області Гала Скляревська погоджується з висновками, що згадані поширені рівненськими ЗМІ матеріали про Віталія Шабуніна – заказуха.

– Всі коментарі негативні, немає автора статті, немає жодної думки самого Шабуніна або ЦПК, або навіть Генпрокуратури, яка закрила проти нього справу, – аргументує журналістка. – У другому випадку там взагалі якась маніпуляція. Наприклад, говорячи про його нерухомість, дають фрагмент його виступу на «Радіо Вести», де він розповідає не про свої будинки і квартири,  але при цьому у глядача складається враження, що він перераховує свої. І ось вам ще один доказ замовного характеру цих матеріалів: вони навіть використовують не нові, а вже один раз використані матеріали

Журналістка з прикрістю додає, що, на її думку, через тотальне розчарування і недовіру до влади, і дуже малу кількість змін в країні, люди стали ще більш некритично сприймати подібні матеріали. Оскільки думають так: «Всі вони однакові у владі, і нові, і старі, і звичайно всі вони крадуть – раз краде більшість».

– Найдивніше в цій ситуації, так це те, що Шабунін та його ЦПК отримує гранти – тобто працює НЕ за гроші українських платників податків, – каже Гала Скляревська. – При цьому практично у всіх матеріалах його діяльність розглядається так, як нібито він веде свою роботу на бюджетні гроші.

Поспілкувалася я і з Віталієм Шабуніним. Керівник ЦПК відповідає щодо закидів Євгена Магди про «п’ятирічку за два роки»:

Керівник ЦПК Віталій Шабунін вважає, що така інформаційна війна проти нього мотивує. Фото з архіву

«Якби ми по-іншому підходили, то НАБУ до цих би пір як законопроект існувало. Аналогічно по «зраді»: якби ми по-іншому це сприймали, то електронні декларації до цих би пір не запустили б».

Що ж до інформаційної війни, спрямованої проти нього, то Віталій Шабунін каже, що це мотивує. Адже засвідчує, що робота ЦПК є ефективною, якщо їй так протидіють.

Нагадуємо, місяць тому Віталій у відповідь на закиди щодо недобросовісного збагачення показав для журналістів свій будинок та розповів про зарплату і «пиляння грантів».

Нагадаю, що майже два роки тому рівненські журналісти пообіцяли бути чесними, підписавши Меморандум професійної чесності.

Антоніна Торбіч, регіональна представниця ІМІ у Рівненській області, для сайту "Четверта влада".

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Посольства США.

Liked the article?
Help us be even more cool!